’After carnaval’
Al zes jaar lang stel ik voorafgaand aan het interview de persoon in kwestie steevast dezelfde vraag: ’Voor welk gerecht mogen ze je wakker maken?’ Dit keer nam Jeroen van Assouw, Prins Carnaval 2025, dat wel héél letterlijk. Afgelopen zaterdag stond ik om 10.00 uur bij hem voor de deur met een bordje kalfswangetjes. Jeroen? Die lag nog heerlijk te slapen! Met de deurbel én zijn favoriete gerecht maakte ik hem letterlijk wakker! Achteraf niet zo gek dat hij nog lag te slapen. De avond ervoor was het haringhappen in het dorp, bijna het officiële laatste stukje carnaval, op halfvasten na. “We kijken met elkaar terug op een paar waanzinnig mooie dagen in het Bestse Klompengat,” zegt hij met een grote smile op zijn gezicht. Voor mij zit een tevreden prins die nog nageniet van de afgelopen dagen. Ik blader snel door het afgelopen carnavalsprogramma en ben onder de indruk. Bezoeken aan scholen, een zieke oud-collega in Boxtel, en een moment bij ex-Prins Willem (Wim van Dorst) in Huize Nazareth. Daar kreeg Jeroen zelfs nog een onderscheiding uitgereikt uit 1978 – uit handen van ex Prins Willem. Een bijzonder en emotioneel moment voor Jeroen.
Wat hem het meest heeft geraakt? Hij denkt even na. “Alles van begin tot eind was fantastisch. Maar de optocht op zondagmiddag was écht het hoogtepunt. De zon scheen, de straten waren gevuld met enthousiaste mensen… De hele carnaval heeft uiteindelijk meer gebracht dan ik had verwacht.”
Maar lang nagenieten zit er niet in. Jeroen is alweer druk bezig met de organisatie van Leunpop op 22 juni in Best. Wat ooit als een grapje begon in zijn tuin in de VerLEUNstraat – met zijn dochter als zangeres en twee begeleidende bands – is nu uitgegroeid tot een serieus evenement. Houd de lokale media dus goed in de gaten. Veel succes, Jeroen, met Leunpop! Je hebt Carnaval 2025 in Best succesvol gemaakt, in juni ga je zeker ook iets moois neerzetten!
Kalfswangetjes op Italiaanse wijze (4 personen)
Ingrediënten
600 g kalfswangen • 50 g bloem • 400 ml rode wijn • 200 ml kalfsfond • 3 sjalotten • 3 tenen knoflook • 1 winterpeen • 1 el balsamico azijn • 1 el maizena (optioneel) • Paar takjes verse tijm • paar blaadjes verse salie • roomboter
Bereidingswijze
Neem per persoon een kalfswang van ongeveer 200-250 g en zorg dat het vlees op kamertemperatuur is. Kruid het royaal met zout en peper en haal het lichtjes door de bloem. Snijd ondertussen een kleine winterpeen in blokjes, snipper 2-3 sjalotten en hak 2-3 tenen knoflook fijn. Verhit een flinke klont roomboter in een braadpan en bak de kalfswangen op middelhoog vuur rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet even apart. Gebruik dezelfde pan om de sjalot, winterpeen en knoflook een paar minuten aan te fruiten. Voeg indien nodig nog een klontje boter toe. Blus af met 400 ml rode wijn en 200 ml kalfsfond en breng het geheel tegen de kook aan. Leg de kalfswangen terug in de pan en voeg een paar takjes tijm en salie toe. Laat het geheel met deksel op de pan minstens 3 uur zachtjes sudderen. Draai het vlees af en toe om. Na 3 uur controleer je of het vlees boterzacht is. Haal het uit de pan, dek af met aluminiumfolie en laat even rusten. Zeef het achtergebleven vocht zodat je een mooie, gladde saus overhoudt. Giet de saus terug in de pan en laat zonder deksel inkoken. Voeg een eetlepel balsamicoazijn toe en laat indikken tot een rijke jus. Wil je de saus wat dikker? Meng dan een eetlepel maïzena met twee eetlepels vocht en roer dit met een garde door de saus. Smakelijk!