Gemeentes en waterschappen hebben steeds vaker te maken met de effecten van weersextremen als gevolg van klimaatverandering. Langdurige perioden met een overschot of tekort aan neerslag komen in de toekomst steeds vaker voor. De gemeentes Tilburg, Oisterwijk en Best hebben samen met Waterschap De Dommel de afgelopen twee jaar ervaring opgedaan met het plaatsen van een slimme klimaatstuw. Deze stuwen staan aan het einde van stedelijke waterbergingsvoorzieningen op de overgang naar het oppervlaktewatersysteem in beheer bij het waterschap. Vorige week werd een excursie met uitleg gehouden over de stuwen in de wadi’s in Aarlesche Erven.
Door Theo Louwers
In de nieuwbouwwijk Aarlesche Erven maken water en wadi’s belangrijk onderdeel uit van het ontwerp. Er moeten 880 huizen worden gebouwd in de wijk. De eerste honderd zijn in fase één gerealiseerd of zijn in aanbouw. Ook kindcentrum Op ’t Erf nadert de voltooiing.
Inspelend op de behoefte aan informatie over de wijze van omgaan met water en wadi’s werd vorige week donderdagmiddag een presentatie in het buurthuis van buurtvereniging De Heikant en een veldexcursie in de wijk gehouden. Gemeente Best, wateradviesbureau Wilg, adviesbureau Landslide Milieu en Waterschap De Dommel verzorgden de presentatie en de excursie.
Slimme Simmba stuw
Vooral de ontwikkeling van de slimme stuwen, die in wijk zijn toegepast, leverde veel nieuwsgierig blikken op. “We ontwikkelen nieuwe manieren om het waterpeil beter te sturen en daarmee beter gewapend te zijn tegen droogte, of juist wateroverlast”, legde Hans Roelofs van wateradviesbureau Wilg uit. “Zo bedachten we de slimme Simmba stuw, een klimaatbestendige versie van de schotbalkstuw. Wat op papier veelbelovend was, bewees zich in de praktijk: Simmba is anno 2023 de koning van de stuwen. Vooral in woonwijken.”
Verbetering
De nieuwe stuw is een verbetering van de schotbalkstuw. Simmba staat voor ’Simpel Infiltreren Met Meervoudige Berging en Afvoerregulering’. Rimbaud Lapperre van Landslide legde de werking van de stuw uit. “Het is een stuw met een gat waar een buis met een t-splitsing aan is bevestigd. Een filter voorkomt verstopping door bijvoorbeeld bladeren en takjes. Simmba heeft twee standen, die elk een andere hoeveelheid water doorlaten. Hierdoor zijn extra handelingen voor een aparte winter- of zomerbediening van de stuw niet nodig. Simmba houdt het water langer vast, waardoor er meer grondwateraanvulling plaats kan vinden, maar kan als het moet, bijvoorbeeld bij hevige regenbuien, het water toch afvoeren.”
De nauwelijks opvallende stuwen in de wijk zorgen er dus voor dat er voldoende water achter blijft dat de grond kan indringen. En bij stevige regenval wordt het overtollige water afgevoerd zodat delen van de wijk niet overstromen. Ook moeten de wadi’s regelmatig droogvallen. Tijdens de wandeling door de wijk werd bij de slimme stuwen stilgestaan. Lapperre, gehuld in een droogwaterpak, liet zien hoe een en ander op elkaar is afgestemd. Ruud Temme van de gemeente bracht groep van de ene naar de andere stuw en gaf uitleg over de planopzet.