Het gemeentebestuur van Best werkt momenteel aan een (bijgestelde) wijkvisie voor Wilhelminadorp/Kantonnier. Die visie zou volgens D66 concrete vervolgstappen moeten bevatten voor een stedenbouwkundig masterplan voor de hele wijk. Daarbij mag de gemeente van D66 een deel van het toenmalige Volkshuisvestingsfonds benutten om te investeren in woningbouw/ -isolatie en wijkvoorzieningen voor de komende 75 jaar Wilhelminadorp.
In 2024 werd het 75-jarig bestaan van Wilhelminadorp gevierd. Een mooi activiteitenprogramma, een prachtig boek en een indrukwekkende film toonden dat deze wijk een lange traditie kent van saamhorigheid, initiatieven nemen en solidariteit. Vele Bestenaren waren, net als ondergetekende, onder de indruk wat de Wilhelminadorpers samen voor elkaar hebben gekregen sinds 1949.
Toevallig werkte de gemeente Best in 2024 ook aan de afronding van een Wijkvisie voor Wilhelminadorp en Kantonnier. ‘Voor een sterke en toekomstbestendig wijk’: dat was de afgelopen jaren de focus tijdens diverse wijkbijeenkomsten. Onder andere vanwege de zorgen die Wilhelminadorpers hebben rond leefbaarheid, overlast en veiligheidsgevoel in hun wijk.
In september 2024 kwam de ontwerp-Wijkvisie op de agenda van de Bestse gemeenteraad. Maar veel gemeenteraadsleden waren teleurgesteld over de concreetheid van dat ontwerp. In vijf jaar tijd bleek er nauwelijks vooruitgang geboekt te zijn en was er nog weinig zicht op een heldere toekomstvisie voor Wilhelminadorp. Het college van B&W besloot daarop de wijkvisie terug te trekken.
Naar een concrete wijkvisie
Ook onze D66-fractie was van mening dat het gepresenteerde te mager was. De fractie verwacht daarom van het college een nieuwe/bijgestelde wijkvisie met daarin een duidelijk tijdspad voor een stedenbouwkundig Masterplan voor Wilhelminadorp /Kantonnier. Zo’n masterplan zou volgens D66 samen met de wijk en de woningbouwcorporaties opgesteld moeten worden, binnen 2 jaar. Daarin zou uitgewerkt moeten zijn:
· Op welke plaatsen in Wilhelminadorp blokken van woningen herontwikkeld kunnen worden naar appartementen voor senioren en jongeren. Dit in combinatie met het aanbieden van doorstroom-woningen in de wijk. Goed voorbeeld zijn de appartementen aan de Kon. Julianaweg die rond 2005 gebouwd zijn ter vervanging van verouderde woningen en winkels. Verdere verstedelijking en vernieuwing zou goed passen bij de behoefte aan meer woningen in Best.
· Waar het verstandig is om bestaande woningen te verduurzamen en waar her-ontwikkelen met vervangende nieuwbouw wenselijk is. Soms willen inwoners blijven wonen in hun huis (na isolatie), soms is verhuizen naar een nieuwe woning in de wijk beter.
· Hoe winkel/wijkcentrum Wilhelminaplein versterkt kan worden (vergelijkbaar met de gemeentelijke plannen van 1996 die afbouw van de Kon. Julianaweg in gang zetten onder het motto ‘van lint naar pit’); bijvoorbeeld door meer appartementen rond het plein en een concentratie van winkels.
· Hoe vrijkomende ruimtes door verdwijnende hoogspanningsmasten benut kunnen worden voor groene zones of kleine woonclusters.
· Wat het toekomstperspectief en de herontwikkelmogelijkheden van de gebouwen zijn die tot nu toe als ‘maatschappelijk voorziening’ bestemd zijn (Antoniuskerk, Protestantse kerk, Bricks, Kadans, Scouting Frama, De Wig). Van De Wig is al bekend dat het herontwikkeld gaat worden naar woningen, voor Bricks en Kadans loopt een onderzoek naar de cultuurhistorische waarde. Als dat uitgezocht is kan bepaald worden of een Multi Functionele Accommodatie (MFA) met 4000 m2 binnenruimte op het terrein van Bricks mogelijk is. De kerkgebouwen in Wilhelminadorp bieden ook kansen voor multifunctioneel gebruik. Overleg met de eigenaren/gebruikers van deze maatschappelijke voorzieningen is noodzakelijk;
· Hoe de belangrijkste partijen (o.a. bewoners, ondernemers, grondeigenaren, woningcorporaties, kerken, verenigingen) bij de uitwerking betrokken worden en welke gespecialiseerde bureaus daarbij ingehuurd worden;
· Hoe deze bijgestelde wijkvisie incl. stedenbouwkundige visie binnen 2 jaar aan de raad voorgelegd kan worden;
· Dat de reserves uit de verkoop van woningen vanuit het gemeentelijke woningbedrijf (1999) benut worden waarvoor toentertijd een Volkshuisvesting fonds is gevormd van 26 mln EUR om wijkvernieuwing en sociale woningbouw mogelijk te maken. Een deel van dit geld mag wat D66 betreft ingezet worden voor Wilhelminadorp (voor aankopen van woningen, isolatie, procesbegeleiding).
De fractie van D66 hoopt van harte dat het college, onder aanvoering van wethouder Stan van der Heijden, de wijkvisie nu een krachtige impuls gaat geven en met een concreet masterplan zal komen. Het tempo en de concreetheid moeten in elk geval flink verbeteren t.o.v. de vorige versie van de wijkvisie.
Ingezonden door Pieter Meeuwis, namens de D66-fractie uit de gemeenteraad.