De gemeenten Best en Oirschot overwegen een fusie aan te gaan. Het overleg wordt vooral achter de schermen breed gevoerd. Komende tijd moeten er stappen worden gezet.

Bij de Werktuigencoöperatie Best – Oirschot wisten agrariërs elkaar al eerder te vinden. De coöperatie bestaat 75 jaar en is nog altijd springlevend.

Door Theo Louwers

De Werktuigencoöperatie Best – Oirschot houdt zich bezig met het verhuren van landbouwmachines en het verrichten van loonwerk voor veehouders en akkerbouwers.

“In de loop van 75 jaar is er wel veel veranderd”, zegt Henrie van Hersel, melkveehouder in Oirschot en voorzitter van de Werktuigencombinatie. “Nu zijn er in Oirschot en Spoordonk nog 17 melkveehouders actief, in 1950 waren er dat meer dan honderd.”

“De Vleut in Best telde 53 melkophaalplekken in 1950, nu zijn het er nog maar een paar”, vult secretaris Thomas-Jan van Overbeek aan. Hij is gestopt met melken van koeien en houdt zich voornamelijk bezig met jong opfokvee. “Daarnaast doe ik aan akkerbouw en ben ik loonwerker.”

Startkapitaal

In 1950 was het startkapitaal van de coöperatie 1200 gulden. “De doelstellingen van destijds gelden nu nog steeds. Een machine is door één boer niet te betalen. Door samen machines aan te schaffen en die te verhuren kunnen de kosten worden beperkt. We hadden bij de oprichting een zestal machines, die geschikt waren voor paarden”, vertelt Van Hersel. “Ik denk aan een kunstmeststrooier en een aardappelmachine. Er is in de beginjaren al gekozen voor de beste machines. Er werd niet gekeken op een paar centen.”

De moderne aangeschafte machines staan gestald op meerdere adressen. Daar kunnen ze worden opgehaald. Om de coöperatie goed te laten werken is er een reglement opgesteld waar de agrariërs die machines willen huren zich aan moeten houden. Machines moeten bijvoorbeeld altijd van tevoren worden gereserveerd en mogen normaal maximaal twee dagen worden ingezet.

Leden

Bij de start telde de coöperatie 20 leden. Toen De Vleut in Best zich aansloot steeg het aantal naar 40. Bij de samenvoeging van Best en Oirschot omvatte het ledenbestand 122 leden. Nu het gebied waarin de coöperatie werkt wat groter is geworden door de toevoeging van Liempde, St. Oedenrode en Moergestel is het ledental 145. Lag vroeger het accent van de verhuur van machines op melkveebedrijven, nu horen ook akkerbouwbedrijven en boomkwekers tot het bestand. Machines zijn in de loop der jaren veel geavanceerder geworden. Met behulp van satellieten en gps worden de machines bestuurd zodat er bijvoorbeeld kaarsrecht langs slootkanten gemaaid kan worden.

Van Hersel: “Er doen zich allerlei ontwikkelingen voor. Brainport en Airpot lijken de toverwoorden en de provincie zit met allerlei vraagtekens. De leden veranderen en onder invloed van de klimaatverandering verandert ook het grondgebruik waardoor de regel- en wetgeving wordt aangescherpt. Zo is de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen gehalveerd ten opzichte van vroeger en vindt er geen overlapping meer plaats door de inzet van gps via de satelliet.”

Noodzaak

De rol van de Werktuigencoöperatie Best – Oirschot is nog altijd voor doorslaggevende betekenis. “We hoeven geen winst te maken”, zegt Van Overbeek. “Wel moeten we blijven vernieuwen. Machines worden steeds duurder. Prijsstijgingen van 20 procent zijn normaal. Lid worden van de coöperatie is dus belangrijk, ook voor hobbyboeren. Leden betalen contributie en niet-leden kunnen de machines ook huren. Ze moeten dan 25 procent meer betalen op het geldende tarief.”

Op 21 februari houdt de Werktuigencoöperatie Best – Oirschot een ledenvergadering met een feestelijk tintje.