Vorige week maandag werden 300 leerlingen van het Kempenhorst College uit Oirschot en het Heerbeeck College uit Best getrakteerd op een demonstratie robovoetbal door het TechUnited team van de Technische Universiteit Eindhoven (TUe) in Sporthal de Kemmer. Het team dat al acht keer wereldkampioen is geworden met hun voetballende robots op de Robocup vertelt graag aan de leerlingen wat de achterliggende motivatie is. ”Met robovoetbal kunnen we niet de wereld redden, maar deze innovatie kunnen we wel meenemen in de ontwikkeling van de zorgrobot. En die wordt later van levensbelang”, vertelt Tasja Beulens, student medical enigeering aan de TUe.

Door Marcia Engelander - van den Wittenboer

Alle tweedeklassers van verschillende niveaus mochten deze presentatie bijwonen. Daarnaast ook alle leerlingen met een technisch profiel en geïnteresseerden mochten zich opgeven. Ook leerlingen van het Heerbeeck college met een profiel in de technische richting waren welkom. ”Ruim 300 leerlingen verdeeld over drie groepen zijn aanwezig bij de demonstratie. We hebben vooral gekozen voor tweedejaars leerlingen aangezien die een profielkeuze gaan maken dit jaar. Op deze manier kunnen zij kijken of het mogelijk een technisch profiel wordt. We willen ze in iedergeval enthousiast maken hiervoor”, verklaart Ronald Mol, teamleider Kader bovenbouw van het Kempenhorst College, ”Iemand met een zorg profiel zal wat minder interesse hebben in deze demonstratie. Dat is logisch.”

Open Source

Aan de hand van een potje voetbal op een groen voetbalveldje met witte lijnen en een gele voetbal wordt uitgelegd hoe de robots werken. De driehoekige constructies op wielen herkennen het speelveld en kunnen zich aanpassen aan het spel. ”De ene keer is de robot verdediger, maar wanneer ze de bal krijgen, kunnen ze ook wisselen van tactiek en aanvaller worden”, legt Tasje uit,”We waren het eerste team die de robots geleerd heeft achteruit te rijden. En dit soort innovaties kunnen alle teams dan overnemen, aangezien we met een open source werken.” Een open source betekent letterlijk: open bron. De verbeteringen en vernieuwingen van de robot zijn hierbij zichtbaar en gratis voor iedereen. ”Het zorgt ervoor dat we van elkaar kunnen leren. De robot kan hierdoor stapje voor stapje geavanceerder worden. Nu kan de voetbalrobot een rondvliegende bal herkennen, het is later mooi als de zorgrobot bijvoorbeeld ook een rondlopend huisdier kan herkennen.”

Penalty

Na de interessante uitleg mogen de kinderen het opnemen tegen de robots tijdens een potje penalty schieten. Onder luid gejoel nemen de leerlingen het op tegen de robots echter met weinig succes. Zelfs teamleider Ronald Mol legt het af tegen de robots. ”Door de kinderen erbij te betrekken prober we te laten zien wat robots allemaal kunnen”, vertelt Bob van Ginkel, student TUe. ”Op een spelende manier laten we ze graag kennismaken met alles wat mogelijk is met robotica, want dat is uiteindelijk toch de toekomst over een aantal jaar”, vult Tasja hem aan.

Dansje

Naast de voetbalrobots, die niet over menselijke trekken beschikken, komen er ook robots aan bod die aardig de richting van de mens op gaan. Zo maken we kennis met NAO, een robot op twee benen waar je wel wat geduld voor moet hebben. NA0 is wat aan de trage kant met zijn bewegingen maar kan een bal herkennen, neerleggen, gaan zitten en zelfs weer opstaan. Er wordt hartelijk gelachen wanneer de studenten een muziekje opzetten en Nao zelfs een dansje gaat wagen. ”Het is gewoon zo schattig”, zeggen twee meisjes tegen elkaar. ”Die wil ik ook wel”, roept een jongen lachend. Dan wordt het tijd om kennis te maken met Pepper. Een heuse robot op formaat. ”Deze robot wordt al gebruikt in hotels om in te checken en gasten te ontvangen”, vertelt Bob, ”Deze robot is meer levensecht om zo maar te noemen.”

Robothond

Opeens klinkt er gegil vanuit de andere kant van de zaal. Een robothond op vier poten met grote lichten als ogen komt aangelopen op de leerlingen. Sommigen schrikken dat ze opspringen van hun plek. Maar de robot is uiterst vriendelijk en vervolgt zijn wandeling. Hij rekt zich even uit en komt even langs een kijkje nemen bij iedereen. ”Dit is Spot. Een robothond die naar plekken wordt gestuurd waar wij als mensen beter niet kunnen komen. Bijvoorbeeld na een kernramp of in een gebouw dat een gaslek heeft”, zo vertellen Tasja en Bob. De leerlingen van het Kempenhorst College en het Heerbeeck College hebben kunnen genieten van deze veelzijdige presentatie. ”We hopen natuurlijk wel dat we ze hiermee hebben kunnen enthousiasmeren voor een studie in de techniek”, zegt Tasja enthousiast, ”Want robots zijn echt de toekomst.”