’Zand happen in Saudi-Arabië’

Van kleins af aan ben ik gefascineerd door snelle auto’s en de Dakar Rally. Deze legendarische woestijnrally, vernoemd naar de oorspronkelijke finishplaats Dakar, is een jaarlijkse beproeving voor auto’s, vrachtwagens en motoren. Het Dakar-virus kreeg ik van mijn vader en twee broers, met wie ik elk jaar trouw de rally op tv volgde. Hoe bijzonder is het dan om nu aan tafel te zitten met Hans Stacey, een echte Dakar-fanaat. Zijn bijnaam? Racey Stacey!

Op 3 januari begint de Dakar Rally in Bisha, Saudi-Arabië, en Hans is er dit jaar weer bij. Dit keer verschijnt hij aan de start van de Classic Dakar Rally met een speciale Audi Quattro, een project waar hij 3 jaar lang mee aan ontwikkeld heeft. “Samen met drie andere Dakar-maatjes hebben we vier identieke auto’s gebouwd,” vertelt Hans. “Het doel? De eindstreep halen! Natuurlijk strijden we ook tegen elkaar, maar onderweg proberen we ook te genieten van het rijden en gaan we geen uitdaging uit de weg, hoe grillig die ook is. Inmiddels worden we al ‘de legends’ genoemd.”

Hoewel er ruimte is voor plezier, is de voorbereiding op Dakar allesbehalve een spelletje. Voor Hans begint de dag al tien jaar lang vier keer per week om 05:45 uur. Onder leiding van 2 personal trainers in Eersel werkt hij zich tot 08:30 in het zweet met cardio- en krachttraining. “Fit zijn is altijd essentieel, ook zonder rally’s”, benadrukt hij. “Deze rally vraagt enorm veel van je fysieke kracht, techniek en doorzettingsvermogen.” Hans vertelt dat de langste dag 811 km lang is en dat er in totaal 7.246 km afgelegd moet worden. Bij terugkomst in het bivak is het soms nog sleutelen en na een korte nacht weer achter het stuur voor de volgende dag. Hans is een ervaren Dakar-deelnemer. Tussen 2004 en 2007 reed hij de rally met een truck, en in 2008 zou hij zijn titel verdedigen. Helaas werd de race dat jaar afgelast vanwege terreurdreiging. De MAN directie besloot daarom mee te doen aan de Transoriëntale Rally, die startte in Sint-Petersburg en eindigde via Kazakstan in Peking. Deze loodzware rit van bijna 20 dagen non-stop wisten van de 100 getarte wedstrijd trucks er slechts drie de finish te halen en leverde Hans en zijn team de eerste plaats op. “Het was de zwaarste rit uit mijn carrière,” herinnert hij zich.

Nu, jaren later, staat hij opnieuw aan de start. Zijn Audi Quattro is inmiddels onderweg naar Saudi-Arabië, waar Hans straks de hitte en het zand van de woestijn zal trotseren. Vol vertrouwen kijkt hij uit naar het avontuur.

Succes, Hans! Laat die woestijn zien wie de echte ‘legend’ is!

Hongaarse maaltijdsoep (6 personen)

Ingrediënten

100 gr vers spek, in blokjes gesneden•4 grote uien, grof gesnipperd•750 gr magere runderlappen, in dobbelstenen gesneden•zout•peper uit de molen• 2 tenen knoflook•1,5 el bloem•1 tl karwijzaadjes•1 el paprikapoeder (mild)•1 el paprikapoeder (pittig) •4 grote tomaten, ontveld en in blokjes gesneden•600 gr aardappelen geschild en in blokjes•2 rode paprika’s in blokjes

Bereidingswijze

Bak het spek in een grote braadpan tot krokant. Schep de spekblokjes uit de pan en houd apart. Fruit in het spekvet de uien. Voeg stukjes vlees toe en laat bruin worden in de pan. Bestrooi met zout en peper, en de knoflook. Voeg de bloem toe en schep het geheel goed om. Voeg de karwijzaadjes, de paprikapoeder en tomaat toe. Laat het geheel nog even lekker doorbakken. Voeg 2-2,5 liter kokend water toe. Roer alles goed door. Leg deksel op de pan. Laat het geheel gedurende 2,5 uur zachtjes stoven. Voeg dan de stukjes aardappel en paprika toe en laat het nog een half uurtje zachtjes doorkoken. Voeg eventueel naar smaak nog wat zout toe. Roer bij het opdienen de spekblokjes door de soep.