In het kader van de landelijke Week van de Toegankelijkheid, die dit jaar in het teken stond van ‘een toegankelijke werkplek’, organiseerde de gemeente Best van 7 tot en met 12 oktober diverse activiteiten ter bevordering van de inclusiviteit in de samenleving. Geopend werd de week met een ‘Ervaringsplein’ op 7 oktober in het gemeentehuis voor gemeentecollega’s en genodigden van onder andere het Gehandicapten Platform Best en Bestwijzer. In samenwerking met Cardan (een bedrijf dat organisaties helpt bij de bevordering van digitale toegankelijkheid) werd gedurende deze dag laagdrempelig bewustwording gecreëerd voor dit thema.

Door Lydia Notz

Burgemeester Hans Ubachs sprak tijdens de aftrap de aanwezigen toe: “Sinds één jaar kijk ik letterlijk anders naar dingen. Het is triest dat je eerst zelf te maken moet krijgen met een beperking om echt te begrijpen hoe dit voelt.” Wethouder Stan van der Heijden vervolgde: “Wij hebben in Nederland zo’n 2 miljoen mensen met een beperking, aldus de cijfers van de overheid. In Best zijn dit er 5.000. Voor ons als gemeente staat het regelen van digitale toegankelijkheid hoog in het vaandel. Dit past ook bij de inclusiviteitsagenda van Best.”

Bewustwording op het ‘Ervaringsplein’

Op het ‘Ervaringsplein’ beleefden de aanwezigen op een nagebootst platform van het internet middels vijf interactieve ervaringen hoe het is om met visuele, auditieve, cognitieve, motorische en spraakbeperkingen om te gaan. Doel was het creëren van bewustwording voor situaties waarin mensen met een functionele beperking problemen ondervinden bij het gebruiken van digitale middelen. Zo blijkt dat internettoegang niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

Bij het bouwen met LEGO kon je bijvoorbeeld ervaren hoe iemand die kleurenblind is, ziet in verschillende kleurencombinaties. Met een kleurenbril die het licht filtert, kon je een toren in bepaalde kleuren bouwen. Meestal worden de kleuren rood en groen met de filters moelijker herkend. Informatie kan een probleem worden als deze alleen door kleur wordt overgebracht. Als digitale maker is het daarom belangrijk om rekening te houden met je informatievoorziening. Bijvoorbeeld door naast kleuren ook vorm en tekst te gebruiken.

Tijdens een videoquiz stond de ervaring met een zicht- of gehoorbeperking centraal. Ook zijn er mensen die moeite hebben om beeldinformatie goed te verwerken. Bij het kijken van een video zonder geluid, met eventueel een aanvullende zichtbeperkende bril, bleek het verwerken van de informatie lastiger te zijn. Bij een gehoorbeperking zijn ondertitels noodzakelijk, bij een gezichtsbeperking dient de gesproken informatie van een video niet alleen goed uitgesproken te worden, maar ook kort en goed toegankelijk te zijn.

Toegankelijkheid in sport en verkeer

Ook op andere momenten werd stilgestaan bij de Week van de Toegankelijkheid. In samenwerking met het Gehandicaptenplatform en Uniek Sporten en Tuurlijk organiseerde de gemeente daarnaast diverse activiteiten om toegankelijkheid te bevorderen en onder de aandacht te brengen. Tijdens deze activiteiten kregen mensen de kans om te ervaren hoe de toegankelijkheid in sport, verkeer en mobiliteit verhoogd kan worden.

Op woensdag 9 oktober werd in de sporthal Naestenbest een sport- en activiteitenmiddag georganiseerd. Met diverse sporten als atletiek, pétanque, badminton, volleybal en yoga was iedereen, sportief of wat minder sportief, jong en oud, welkom. Paralympisch atlete Kimberly Alkemade inspireerde veel belangstellenden met haar kracht en doorzettingsvermogen. Voor kinderen werden creatieve knutselactiviteiten en andere leuke bezigheden georganiseerd.

Het Gehandicaptenplatform en Veilig Verkeer Nederland lieten op zaterdag 12 oktober de mogelijkheden voor aangepast vervoer en hulpmiddelen in het verkeer zien. De rolstoelbus en personenauto met aanpassingen toonden in de praktijk wat de voordelen zijn voor mensen met een mobiliteitsbeperking, terwijl medewerkers van de LEV-groep klaar stonden om diverse vragen te beantwoorden.