In september vierde ‘Buurtgezinnen Best’ haar eerste verjaardag. Stichting Buurtgezinnen is een in 2015 ontstaan initiatief en koppelt gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt. Landelijk zijn er inmiddels meer dan 6.000 koppelingen in 135 gemeentes gemaakt. In Best zijn op dit moment elf gezinnen succesvol gekoppeld. Met één koppel van gezinnen werd op donderdag 10 oktober het eenjarig bestaan gevierd in de aanwezigheid van wethouder Véronique Zeeman, verantwoordelijk voor Buurtgezinnen namens de gemeente.

Door Lydia Notz

De kinderchampagne stond klaar, zo ook de taart die op tafel kwam met een trotste ‘1’ erop. Het was druk in de woonkamer van steungezin Martijn en Aileen. Hun zonen Bas en Luuk waren in het spel verdiept met Levano, bijna twee jaar oud en kind van vraaggezin Larissa. Ook Ellen Waterschoot, coördinator van Buurtgezinnen in Best, was aanwezig.

Vraag- en steungezin bij elkaar

Martijn en Aileen zijn met hun twee zonen Bas en Luuk bijna één jaar geleden steungezin geworden. “Ik ben bewust voor onze kinderen thuis. Toen Bas en Luuk de schoolgerechtigde leeftijd bereikten, wilde ik mijn vrijgekomen tijd vullen met een zinvolle activiteit. Van vrienden hoorde ik van dit mooie initiatief en ik werd er meteen enthousiast van. Via de website van Stichting Buurtgezinnen kwam ik het anonieme ‘profiel’ tegen van Levano die volgens de beschrijving goed bij ons paste. Een goede match tussen de hulpvraag en de steunvraag is belangrijk. Ik legde contact met Ellen en zo begon alles. Het is fijn om steungezin te kunnen zijn en ook om opvoedkundige ervaringen te kunnen delen.”

Larissa, alleenstaande ouder, woonde tot voor kort met zoontje Levano bij haar ouders. Voor haar vader is zij mantelzorger. Een zware belasting voor een jonge moeder. “Ik gunde Levano een plek met meer rust en andere opvoedkundige personen om zich heen. Voor mij was het spannend om de hulpvraag te stellen, hier rust nog een soort van taboe op. Waar komt Levano terecht en gaat dit goed? Dat was de reden dat ik het contact langzaam wilde opbouwen. Tijdens de eerste ontmoeting bij Martijn en Aileen had ik gelijk het gevoel dat er een oase van rust was. Levano kwam hier een dagdeel per week en nu eens per 2 weken. Het geeft ruimte om af en toe mijn aandacht ergens anders op te richten en het is heel fijn om sparringpartners te hebben bij vragen.”

Aileen: “Levano is door onze zonen spontaan ontvangen en meteen gevraagd om mee buiten te spelen. Hij draait nu volledig met een aantal activiteiten van ons gezin mee. Bas en Luuk voelen zich als zijn grote broers.”

Rol coördinator en gemeente

Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’, koppelt Buurtgezinnen gezinnen. Zo kunnen kinderen wat extra liefde en aandacht krijgen en worden ouders ontlast om het verergeren van problemen in gezinnen te voorkomen. Meer dan 100 lokale coördinatoren zetten zich hiervoor in, zoals Ellen in Best. “Ik ben zelf alleenstaande moeder en steungezin voor 3 jonge kinderen. Het is belangrijk om mensen om je heen te hebben die je kunnen helpen. Niet iedereen heeft de luxe om familie in de buurt te hebben of iemand die hulp kan bieden”, legt Ellen uit. “Ik match als coördinator hulpgezinnen en steungezinnen met steun van de gemeente.”

Voor Véronique Zeeman heeft de gemeente hierin een verantwoordelijkheid: “Dit is een mooie en laagdrempelige manier waarmee families elkaar zonder tussenkomst van professionele hulpverleners kunnen helpen en wederzijds een behoefte kunnen vervullen.”

Meer informatie? Neem contact op met ellen@buurtgezinnen.nl of telefonisch: 06-254 35 039.