Ook in Best vindt in de maand april de traditionele lintjesregen plaats. Elk jaar wordt dan een aantal Bestenaren als symbolische erkenning voor hun bijzondere verdiensten voor de samenleving koninklijk onderscheiden. Inmiddels is deze groep aanzienlijk geworden. In een reeks artikelen wordt maandelijks één oud-gedecoreerde in het zonnetje gezet.

Door Lydia Notz

Bij Greetje werd ‘emancipatie’ altijd al met hoofdletters geschreven. Als een echte voorvechtster in de Bestse gemeenschap (en erbuiten) voor vrouwen in belangrijke en bestuurlijke functies had zij een voorbeeldfunctie die breder was dan alleen maar binnen het werkkader.

Op 29 april 1993 ontving zij daarom op 46-jarige leeftijd een koninklijke onderscheiding (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau) voor haar bijzondere maatschappelijke verdiensten. Een geweldige prestatie als vrouw, voor die leeftijd en al helemaal in de context van de toenmalige tijd.

Greetje was tussen 1974 en 1992 18 jaar aaneengesloten lid van de Bestse gemeenteraad. Vervolgens werd zij directeur van het asielzoekerscentrum in Budel. De interesse voor politiek en maatschappij was er thuis met de paplepel ingegoten. Greetje begon haar politieke carrière als lid van de Partij van de Arbeid in Eindhoven. Om reclame te maken bestonden er nog geen uitgekiende marketingprogramma’s, maar liepen de leden met sandwichborden van hun partij door de stad of deelden zij rozen uit aan voorbijgangers. In de periode van 1986 tot 1990 werd zij de eerste vrouwelijke wethouder in de geschiedenis van Best met daarnaast een rol als locoburgemeester. Ook bekleedde Greetje ruim 11 jaar de rol van fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid in de gemeenteraad van Best.

Haar bijzondere interesse lag altijd bij de belangen van minderheden en van de vrouw in de samenleving. “Ik ben altijd opgekomen voor anderen die het moeilijker hebben en die minder goed voor zichzelf kunnen zorgen”, legt Greetje enthousiast uit. “Samen met een aantal andere vrouwen is de Vrouwenraad van Best opgericht met als doel het bevorderen van de deelname van vrouwen aan het maatschappelijke leven en aan bestuursfuncties. De Vrouwenraad was samen met andere maatschappelijke organisaties betrokken bij de komst van de eerste vrouwelijke huisarts in Best”.

Als wethouder vervulde zij tevens verschillende belangrijke functies zoals lid van het bestuur van de GGD, regio Geldrop – Valkenswaard en van werkvoorzieningsschap De Dommel (het huidige WSD in Boxtel). Daarnaast zette Greetje zich steeds in voor de regionale samenwerking tussen de gemeente in de regio Zuidoost Brabant.

“Het besturen zelf vond ik het leukste aan mijn rol. Niet in politieke zin, maar om mensen op één lijn te krijgen en om een bijdrage leveren aan een bestuurlijk goede sfeer. Ik was eigenlijk een soort verbindende kracht”.

Nooit stilzittend werd zij later ook voorzitter van de Stichting Welzijn Best/Oirschot en het Vrouwennetwerk Best. Ook was zij burgercommissielid en secretaris van de Cliëntenraad Centrale Huisartsenposten in Eindhoven.

Vrouw met veel passie

Met haar bijna 78 jaar straalt Greetje nog steeds veel passie uit. Een beetje weemoedig kijkt zij terug op haar actieve periode. Graag zou Greetje nog steeds veel willen doen, maar de leeftijd begint een grotere rol te spelen. Greetje geniet daarom tegenwoordig in haar vrije tijd onder andere van handwerken (voornamelijk borduren) en zij leest veel en graag. Haar belangstelling voor sociale en maatschappelijke thema’s is niet minder geworden: zij volgt op de voet wat er in de wereld en in onze omgeving gebeurt.

Het woord bestond destijds nog niet, maar terugkijkend op hetgeen Greetje toen nog als enige vrouw, in de Beste politiek en erbuiten heeft bereikt, heeft zij toen al laten zien wat ‘girlpower’ eigenlijk is.