Toen de woningbouw in het Wilhelminadorp goed op gang kwam, is besloten om een aantal straten te vernoemen naar verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog. Niet zo heel vreemd, want destijds, vlak na de oorlog, leefde die herinnering aan de vreselijke dagen van de bezetting nog zeer sterk. Vanwege het 75-jarige bestaan van het Wilhelminadorp publiceert Groeiend Best daarom een serie verhalen die de verzetshelden toelicht naar wie die straten zijn vernoemd. Ze zijn geschreven door Adrie Brands en eerder al gepubliceerd in het blad van de erfgoedvereniging ‘Dye van Best’. Vandaag deel 19: Piet Haagen en de P.J. Haagenstraat.

Piet Haagen werd in 1921 geboren in Eindhoven. Begin 1940, hij is dan 18 jaar, gaat hij in dienst bij het Koninklijk Indisch Leger, het KNIL. Het is zijn bedoeling luchtfotograaf te worden. In mei vallen de Duitsers Nederland binnen. Om de Arbeitseinsatz te ontlopen gaat hij in de mijnen werken.

Koerier

In augustus 1942 gaat Piet Haagen terug naar Eindhoven en duikt hier onder. In 1943 komt hij via Jacques Hermans in aanraking met verzetsdaden. Hij zet zich in als koerier voor voedselbonnen en valse persoonsbewijzen. Samen met H. Engelen van Philips zet hij een arbeidsbeurs op en behoud hierdoor honderden mannen voor de Arbeitseinsatz in Duitsland. Hij maakt vele gevaarlijke nachtelijke ritten naar België om piloten te helpen ontkomen. Ook is hij een morele steun voor zijn medeverzetslieden en voor de onderduikers die hij helpt. Piet Haagen is een jongen met bravoure. Hij schrijft liedjes waarin hij de Duitsers op de hak neemt. Als hij met een tas vol valse persoonsbewijzen de chef van de SD tegenkomt, brengt hij met overtuiging de Hitlergroet, tot genoegen van deze chef, maar tot ongenoegen van de burgers die dit horen. Later in de oorlog gaat hij zich ook, met wisselend resultaat, bezighouden met sabotage en overvallen op distributiekantoren.

Aangehouden

Op 8 juni 1944 is Piet Haagen, samen met Jan Brunnekreeft en Harry Aarts, met de dienstauto van Harry, die bij de politie is, onderweg met twee geallieerde piloten naar Jacoba Pulskens, in Tilburg. Bij Moergestel wordt de auto aangehouden door de Duitsers en zij vallen door de mand. Piet Haagen overweegt nog zijn pistool te gebruiken maar ziet hiervan af als hij de overmacht aan gewapende politie voor zich ziet. Alle vijf inzittenden worden opgesloten en verhoord. De dag hier na wordt een inval gedaan bij Jacoba Pulskens. De piloten, die hier worden aangetroffen worden meteen doodgeschoten. Jacoba Pulskens overleeft de oorlog niet.

Piet, Harry en Jan worden naar kamp Vught gebracht en daar stevig verhoord. Op 19 augustus 1944, om half negen in de avond, worden zij doodgeschoten. Piet Haagen, een vent die de strijd aanging met de onderdrukker met humor, veerkracht en creativiteit, maar die ook het geweld niet uit de weg ging. Hij betaalde hiermee met zijn leven, hij werd slechts 22 jaar.