We kregen er onderhand met zijn allen een sik van: de regen die tot zeker halverwege juli van dit jaar al vanaf oktober 2023 onze seizoenen en gemoedstoestand bepaalde. Voor ’ons’ is het ongemakkelijk en vervelend, omdat wij niet langer dan twee dagen aaneengesloten kunnen genieten van een zonnetje met 25 graden. Veel erger is die steeds aanhoudende neerslag echter voor de boer, want die verzuipt. Oogsten dreigen op grote schaal te mislukken als de weergoden niet snel hun regenkraan dichtdraaien. Dat merkt ook Theo van Beerendonk, van de bekende aardbeienkwekerij in Best.

Door Lydia Notz

Het familiebedrijf is in de jaren 60 door Frans en Aarda van Beerendonk opgericht. In 1988 is zoon Theo gestart met de teelt van aardbeien en in 2000 met de vermeerdering van aardbeienplanten. Aanvankelijk bedoeld voor eigen gebruik, werden de planten later ook geteeld voor collega aardbeienkwekers.

“Op dit moment valt de schade nog mee”, licht Theo half juli toe. “Maar het weer moet wel gauw beter worden, want anders dreigt er een drama voor de aardbeienoogst.” Nu rijpen er op vijf hectare grond ‘productieaardbeien’. Deze staan op stellages, ongeveer een meter boven de grond.

Op een andere plek groeien 20 hectare aardbeienplanten voor de opkweek. Deze zijn voorzien van drainages zodat het water af kan vloeien. Zonder deze drainage zou deze plantenteelt afgelopen jaar grotendeels mislukt zijn. “Omdat de planten relatief dicht bij elkaar zijn geplant, is verplaatsing naar een andere plek noodzakelijk. Zo kan er voldoende groei plaatsvinden voor de komende oogst. Als de grond heel nat is, duurt het twee keer zo lang om alles naar een schuur te verplaatsen, te verpakken en wintervast te maken. Normaliter hebben de planten aan de onderkant los zand dat er vanzelf afvalt. Nu kleven er dikke modderklompen aan die eerst moeten worden verwijderd. Daarnaast is te veel vocht voor geen enkele plant goed in verband met het ontstaan van ziektes.

Nog nooit zo extreem

Theo heeft in al die jaren nog nooit zo’n extreem weer meegemaakt. “Wij hebben al last van het water vanaf oktober vorig jaar”, aldus Theo. Naast aardbeien verbouwt de familie ook pioenrozen. En ook hier dreigt wateroverlast. Deze planten zijn niet bedoeld voor de verkoop als mooie snijbloem, maar om wortelstokken te kweken waarmee de plant zich kan vermeerderen. Afgelopen jaar heeft Theo zich tevens toegelegd op de aanbouw van duurzaam isolatiemateriaal: de miscanthus, een rietsoort, ook wel ‘olifantengras’ genoemd. Want in de bouw wordt steeds meer overgegaan op het gebruik van natuurvriendelijk materiaal onder andere en ter vervanging van purschuim.

“Ook deze plant konden wij in de afgelopen winter niet rooien en uitleveren vanwege nattigheid”, legt Theo uit. “Daarnaast heeft ons personeel last van het werken onder deze omstandigheden en is het moeilijk om planningen te maken. Wij wilden bijvoorbeeld vandaag plukken maar gezien de stromende regen is dit niet mogelijk en hierdoor verschuiven de tijdslijnen weer.”

Hopelijk kunnen wij de rest van het jaar genieten van beter weer, zodat de boer niet met een mislukte oogst blijft zitten en wij als consument blij en met volle tassen gevuld met voldoende groenten en fruit de winkel uitlopen.