Toen de woningbouw in het Wilhelminadorp goed op gang kwam, is besloten om een aantal straten te vernoemen naar verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog. Niet zo heel vreemd, want destijds, vlak na de oorlog, leefde die herinnering aan de vreselijke dagen van de bezetting nog zeer sterk. Vanwege het 75-jarige bestaan van het Wilhelminadorp publiceert Groeiend Best daarom een serie verhalen die de verzetshelden toelicht naar wie die straten zijn vernoemd. Ze zijn geschreven door Adrie Brands en eerder al gepubliceerd in het blad van de erfgoedvereniging ‘Dye van Best’. Vandaag deel 16: Harrie Verbunt.

Harrie Verbunt was een gemeenschapsmens. Geboren in 1909 als zoon van een smid in Tilburg, in een groot gezin. Het zal daar een gezellige boel geweest zijn, een middenstandsgezin met veel kinderen en vrienden over de vloer. Op het bidprentje van Harrie werd hij geportretteerd als een behulpzame, vriendelijke man. Hij had hobby’s als zwemmen en fotograferen en had veel vrienden. In 1936 trouwde hij met Tillie van Kruissenbergen en samen kregen zij vier kinderen. Hij werkte als ambtenaar bij het gewestelijk Arbeidsbureau in Tilburg. Tot zover een heel gewoon leven. Maar dan wordt het oorlog en wat doe je dan als ambtenaar?

Vervalsen persoonsbewijzen

Als ambtenaar van het arbeidsbureau krijgt hij te maken met de Arbeitseinsats. Samen met enkele anderen gaat Verbunt zich onder andere bezighouden met het vervalsen van persoonsbewijzen om op deze manier mannen voor werk in Duitsland te behoeden. Dit werk gebeurt uiteraard in het diepste geheim. Zelfs de vrouw van Verbunt weet hier niets van. Zij denkt dat het om overwerk gaat als Harrie avonden van huis is. Wanneer de verzetsgroep ontdekt dreigt te worden door een Nederlandse NSB-politieagent, wordt er besloten deze uit de weg te ruimen. De aanslag mislukt echter en bijna de hele groep wordt in februari 1944 door verraad opgepakt. Harrie Verbunt probeert nog in contact te komen met een verzetsgroep in België, maar dit mislukt. Hij duikt onder in Doorn maar wordt daar, gelijk met zijn maten opgepakt. Zij worden in Haaren opgesloten en op 24 mei ter dood veroordeeld. Even was er nog hoop op een langdurige gevangenisstraf, maar dit was vergeefs. Op 26 mei 1944 wordt Harrie Verbunt, samen met dertien andere verzetslieden in de Drunense Duinen doodgeschoten. Ondanks vele pogingen zijn graf te vinden is dit tot op heden niet gelukt. Zelfs een fatsoenlijke begrafenis is hem ontzegd. Een sociale, vrolijke man, gehuwd en vader van vier jonge kinderen werd genadeloos doodgeschoten.

Na de oorlog is aan Verbunt het verzetsherdenkingskruis toegekend en is er in de Loonse en Drunense duinen een monument voor hem opgericht