Vorige week dinsdagavond werd er in buurthuis Kadans een inloopavond gehouden. Bewoners van het Wilhelminadorp konden met vertegenwoordigers van de gemeente en andere organisaties in gesprek over wat hen bezighield over hun woonplek. Er werd goed gebruik van gemaakt, ondanks de EK-voetbalwedstijd Nederland-Roemenië.
Opvallend was dat er plannen werden gepresenteerd die eindelijk een einde moeten maken aan het leegstaande gebouw van voormalig educatief centrum De Wig. Eind 2026 moeten er 22 appartementen zijn gerealiseerd.
Door Theo Louwers
Over De Wig is de laatste jaren al veel te doen geweest. Van verschillende kanten zijn ideeën aangedragen om het gebouw weer glas te geven. Politieke partij Gemeentebelangen trok tijdens raadsvergaderingen regelmatig aan de bel over de voortgang van de ontwikkelingen. Er werd zelfs een bureau uit Utrecht ingeschakeld om te onderzoeken welke functie het gebouw zou moeten krijgen. Resultaten leverden al die pogingen niet op.
De nieuwbouwplannen voor De Wig. Foto: Theo Louwers.
Nieuwbouw
Woningcorporatie ‘thuis pakte de handschoen uiteindelijk op. Na uitvoerig overleg met de gemeente worden er nu 22 appartementen in de sociale huur gerealiseerd op de plek van De Wig. De appartementen variëren in grootte van 40 tot 60 vierkante meter en zijn bestemd voor alle doelgroepen.
Om dat mogelijk te maken moet het gebouw worden gesloopt. “Het gebouw is verouderd”, zegt Erin Tsilekis van de afdeling ruimtelijke ordening van de gemeente. “Verbouwen is duurder dan nieuwbouw. In het derde kwartaal van dit jaar willen we met de gemeente een anterieure overeenkomst sluiten. Met omwonenden gaan we nog in gesprek over de plannen.”
“Het vierde kwartaal brengen we plannen naar buiten”, zegt Luc Severijnen, directeur van ‘thuis. “Het heeft lang geduurd. We hebben eerst gekeken of we van het bestaande gebouw appartementen konden maken, maar omdat we duurzame woningen willen kiezen we voor nieuwbouw. De huur van de appartementen varieert van 540 tot 600 euro per maand. Alle appartementen krijgen de beschikking over één parkeerplaats.”
Zelf informatie vergaren
In de zaal van Kadans konden de bezoekers zelf informatie verzamelen over de onderwerpen, die ze interessant vonden. Paul van Dijk van de gemeente: “We schotelen de bezoekers niets voor, ze zijn vrij om vragen te stellen en info op te doen.”
Wim Verbakel, bewoner van het Wilhelminadorp en actief als vrijwilliger, had nog wel wat kritiek op de gemeente. “Het duurt lang voordat er iets wordt georganiseerd in het Wilhelminadorp. De Wig staat al 8 jaar leeg en er had al lang iets mee gedaan kunnen worden. De gemeente luistert niet naar de bewoners. Er komen veel vragen, maar er worden weinig vragen ingevuld.”
Peter Bouwman beaamde dat. “De gemeente moet zich veel meer aan de gemaakte afspraken houden”, vond hij. “Anders wordt het frustrerend. Daarom een advies: niet loslaten.”