Toen de woningbouw in het Wilhelminadorp goed op gang kwam, is besloten om een aantal straten te vernoemen naar verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog. Niet zo heel vreemd, want destijds, vlak na de oorlog, leefde die herinnering aan de vreselijke dagen van de bezetting nog zeer sterk. Vanwege het 75-jarige bestaan van het Wilhelminadorp publiceert Groeiend Best daarom een serie verhalen die de verzetshelden toelicht naar wie die straten zijn vernoemd. Ze zijn geschreven door Adrie Brands en eerder al gepubliceerd in het blad van de erfgoedvereniging ‘Dye van Best’. Vandaag deel 15: Johannes Post.

Johannes Post wordt beschouwd als één van de grootste verzetshelden in de Tweede Wereldoorlog. Bij de naamgeving van de straten in het Wilhelminadorp is hem de kleinste straat toebedeeld. Wat zouden de uitgangspunten geweest zijn bij de keuze van de verschillende verzetshelden? Johannes Post was een boerenzoon en kwam uit Drenthe, was gereformeerd en was, als lid van de ARP, wethouder van Oosterhesselen. Bij het uitbreken van de oorlog wil hij direct naar het westen om tegen de Duitsers te vechten. Door de snelle capitulatie komt hij echter te laat. Als wethouder weigert hij medewerking te verlenen aan de Duitsers.

Onderduikadressen

Midden 1942 raakt hij, door de opvang van een onderduiker, stevig betrokken bij het verzet. Hij gaat op zoek naar onderduikadressen voor Joden en raakt daardoor betrokken bij het landelijk verzet. In de zomer van 1943 houdt Johannes Post zich bezig met gewapende overvallen op plaatselijke registratiekantoren en distributiebonnencentra. Op deze manier helpt hij honderden Joden, krijgsgevangenen en andere mannen voor de Arbeitseinsatz te ontsnappen aan de Duitsers. Op 16 juli 1943 wordt Post, samen met een koerierster, door de Apeldoornse politie gearresteerd en overgebracht naar het politiebureau. Met medewerking van een agent weet hij te ontsnappen. De koerierster lukt dit echter niet en wordt afgevoerd naar Auschwitz en daar vergast.

Hinderlaag

De verzetsdaden van Post en zijn medewerkers worden steeds heftiger en de jacht op hem door de Duitsers evenzo. In juni 1944 wordt tijdens de overval van een distributiekantoor in Haarlem een aantal verzetslieden gearresteerd. Post besluit om een poging te doen deze te bevrijden. Met een zestal medestrijders dringen zij de gevangenis binnen, maar komen in een hinderlaag terecht. Na een vuurgevecht worden zij gearresteerd en twee dagen later, op 16 juli 1944, in de duinen van Overveen doodgeschoten.

Gezin

Ook de vrouw van Johannes Post zat in het verzet en werd gezocht door de Duitsers. De kinderen moesten onderduiken uit angst voor wraakacties en werden opgevangen door familie en vrienden. Het is niet voor te stellen hoe dit gezin de oorlog doorgekomen is en daarna met deze oorlog heeft moeten leven.

Johannes Post was een dappere, principiële en diepgelovige man die ergens voor stond. Maar volgens zijn dochter was hij óók een roekeloze avonturier van wie zij nooit het antwoord zal krijgen op de vraag die zij, na 75 jaar, nog altijd stelde: “Hoe heb je ons in de steek kunnen laten? Waar waren wij toen jij de beslissing nam die gevaarlijke bevrijdingsactie door te zetten?”