Toen de woningbouw in het Wilhelminadorp goed op gang kwam, is besloten om een aantal straten te vernoemen naar verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog. Niet zo heel vreemd, want destijds, vlak na de oorlog, leefde die herinnering aan de vreselijke dagen van de bezetting nog zeer sterk. Vanwege het 75-jarige bestaan van het Wilhelminadorp publiceert Groeiend Best daarom een serie verhalen die de verzetshelden toelicht naar wie die straten zijn vernoemd. Ze zijn geschreven door Adrie Brands en eerder al gepubliceerd in het blad van de erfgoedvereniging ‘Dye van Best’. Vandaag deel 11: De Meester C. Goselingstraat.

Bij het navorsen van het leven van Carel Goseling komt een man naar voren die stond voor zijn principes, waarde en normen. Een harde werker, sociaal, godsdienstig en zeer maatschappelijk betrokken.

Hij volgde zijn middelbare schoolopleiding aan het St. Ignasiuscollege in Amsterdam en deed ook in Amsterdam zijn rechtenstudie, die hij op 25-jarige leeftijd afsloot met een promotie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij gemobiliseerd als reserve-officier bij de artillerie. Van 1919 tot 1937 was hij werkzaam als advocaat in Amsterdam.

Politieke loopbaan

Naast dit werk vervulde hij een groot aantal nevenfuncties. Hij speelde een belangrijke rol in de oprichting, het bestuur en de hervorming van de RK Staatspartij. In 1929 kwam hij voor deze partij in de Tweede Kamer en van 1937 tot 1939 was hij minister van justitie in het vierde kabinet Colijn. Hier zette hij het restrictieve vluchtelingenbeleid van het kabinet streng voort. In 1939 kwam het vierde kabinet Colijn ten val vanwege het financiële beleid. Voor Goseling betekende dit dat hij geen consequenties hoefde te trekken uit de situatie die was ontstaan door ‘de zaak Oss’.

De zaak Oss

De bende van Oss was een misdadigersbende die tussen 1888 en 1934 zware misdaden pleegden zoals roofovervallen, moorden en honderden brandstichtingen. In 1934 werd met de arrestatie van meer dan 160 personen de bende opgerold door de Koninklijke Marechaussee. Deze ontving hier voor een onderscheiding van koningin Wilhelmina.

Volgens minister Goseling was de Koninklijke Marechaussee bij de opsporing van de Bende van Oss zijn bevoegdheden te buiten gegaan. Daarom werd de opsporingsbevoegdheid van deze brigade per direct geschorst. Hierdoor ontstond veel beroering in de samenleving en veel brigadiers gingen hierdoor over naar de NSB. Na een onderzoek in de Tweede Kamer kwam deze tot de conclusie dat Goseling weliswaar te goeder trouw gehandeld had, maar deze handeling niet voldoende had kunnen onderbouwen.

De oorlog

In augustus 1939 werd Goseling gemobiliseerd als officier bij de artillerie. Direct na de capitulatie in 1940 werd hij door de nazi’s opgepakt als vergelding voor de internering van alle Rijks Duitsers in Indië. Hij werd, samen met onder andere Willem Drees, opgesloten in kamp Buchenwald en stierf daar op 14 april 1941 onder erbarmelijke omstandigheden.

De Meester C. Goselingstraat in het Wilhelminadorp.

De Meester C. Goselingstraat in het Wilhelminadorp.