Een toevallige ontmoeting met Serife

Onlangs trof ik Serife onverwachts tijdens het boodschappen doen. We kennen elkaar uit de tijd dat Serife werkte als uitzendkracht en ik als intercedente bij Van den Boom Uitzendbureau in Best. We raakten in gesprek en haalden oude herinneringen op uit die tijd, inmiddels zo’n 25 jaar geleden. Ik stelde Serife de vraag of ik haar mocht interviewen voor Groeiend Best. “Ontzettend leuk, lees altijd jouw column, maar waar moeten we het dan over hebben?” was direct haar antwoord. Deze ontmoeting was niet toevallig. Wilde graag horen hoe haar verdere leven was verlopen. Indertijd was Serife werkzaam als uitzendkracht bij de BATA-fabriek. Niet wetende dat haar vader hier indertijd zijn carrière begon. “Mijn ouders waren allebei wees en indertijd woonachtig in de regio Cappadocië, gelegen in het midden van Turkije. In deze regio was er veel armoede. Mijn vader besloot na lang wikken en wegen de sprong te wagen naar Duitsland, om zijn toekomst te waarborgen. Hij liet mijn moeder achter en ging te voet naar Istanbul waar hij geld bij elkaar sprokkelde om door te reizen naar Duitsland. Na een hele omweg via Duitsland en de mijnen in België, streek hij neer bij de Batafabriek in Best. Hij liet mijn moeder overkomen uit Turkije en ze vestigde zich in de Leemkuilen flats, gearrangeerd door de Bata. Mijn vader heeft uiteindelijk meer dan 30 jaar bij de Bata gewerkt. Alsof hij het aanvoelde heeft hij indertijd de hele familie naar Turkije laten afreizen tijdens de zomervakantie. In het bijzijn van zijn kinderen, familie en vrienden is hij ten tijde van een picknick onverwachts overleden”, vertelt Serife met een verdrietige blik in haar ogen. De kinderen van Serife wonen nog thuis, ze vindt dit heerlijk! “Binnen onze gemeenschap is het normaal dat kinderen pas het huis verlaten wanneer ze gaan trouwen. De jongste dochter van 29 jaar met een HRM achtergrond is inmiddels verloofd. Haar andere 32-jarige dochter, die architectuur heeft gestudeerd, woont nog thuis, evenals haar zoon van 17 die nog studeert. Voor mij zit een trotse moeder met een warm en groot hart!

Vegetarische Turkse stoofschotel (4 pers.)

Ingrediënten

¾ pompoen in stukjes•1 courgette in grote blokjes gesneden•1 rode en 1 gele paprika in grote blokjes gesneden•1 grote ui gesnipperd•3 teentjes knoflook fijngehakt•1 el gedroogde Italiaanse kruiden•1/2 tl nootmuskaat•1/2 tl kaneel•1 tl suiker•1 tl gerookte paprikapoeder•2 tl paprikapoeder•2 stuks steranijs•2 stuks kruidnagel•1 laurierblaadje•1 groentebouillonblokje•flinke snuf chilivlokken•flinke snuf versgemalen zwarte peper•snuf zout•2 blikken gepelde tomaten uit blik ongeveer 450 gr. •handvol geschaafde amandelen•handje verse koriander•extra vierge olijfoli•200 ml water

Bereidingswijze

Verhit in een stoofpan een scheut extra vierge olijfolie. Fruit de uien met de knoflook op niet al te hoog vuur om verbranden te voorkomen. Voeg de pompoen en courgette toe, samen met de Italiaanse kruiden, verkruimeld bouillonblokje, gerookte paprikapoeder, paprikapoeder, nootmuskaat, kaneel, chilivlokken en een flinke snuf versgemalen zwarte peper en eventueel nog wat zout. Bak de groenten ongeveer 5 minuten. Voeg de gepelde tomaten toe samen met 200 ml water, de steranijs, suiker, laurier en kruidnagel. Laat de stoof ongeveer 40-50 minuten zachtjes pruttelen met de deksel niet helemaal gesloten op de pan. De saus moet niet te waterig zijn. Mocht dit wel blijven, haal de deksel dan verder of helemaal van de pan zodat het vocht meer kan verdampen. Bak in een droge koekenpan de geschaafde amandelen goudbruin en bestrooi deze vlak voor serveren over de stoofschotel samen met de fijngehakte koriander. Serveer bij het gerecht eventueel rijst, stokbrood of naanbrood. Daarnaast ook lekker met een frisse yoghurtdip.

Serife.

Serife.