In de omgevingsvisie, Best 2040: een dorp van formaat, wordt geschreven over het beschermen van cultuurhistorische waarde. Een groot deel van Best is na de oorlog gebouwd, maar de oude linten en dorpstructuren zijn plaatselijk nog goed te herkennen. De historische elementen vormen de wortels van Best: het stimuleert de verbondenheid van inwoners met de plek waar zij wonen.

In Best hebben we daarom aandacht voor monumentale en waardevolle bebouwing. Deze gebieden willen we beschermen en accentueren – in sfeer en kenmerken – bij ruimtelijke ontwikkelingen. Naast de oude dorpsstructuren en linten genieten ook Batadorp (en fabrieken), de Scheeken en de Vleut bescherming (deels door het rijk en provincie).

Dwars door Best

Zo rond 1850 heeft de provincie voorgenomen om de weg van Tilburg naar Eindhoven dwars door Best te laten lopen. De Dorpstraat (Hoofdstraat) en Molenpad (Nieuwstraat) worden voorzien van grint en gedeeltelijk bestraat. Voorheen liep de route van de Dorpstraat (Hoofdstraat) via de Moust (Oranjestraat) naar de Steenweg en met links en rechts van deze weg meerdere boerderijen. In 1830 stond in Molenpad (Nieuwstraat) slechts een windgraanmolen met als achterland de Hoge Akkers.

Karakteristieke panden

Pas op het eind van de 19e eeuw werden de eerste woonhuizen gebouwd. Enkele van deze huizen staan er nog. In begin van de 20e eeuw werden de meeste huizen gebouwd waarvan het merendeel uit de jaren 1930 komen. Door de verbreding van de A2, het aanleggen van het verdiepte spoor en hoogbouw in de Hoofdstraat zijn al vele karakteristieke panden in Best verdwenen.

De Nieuwstraat is voor veel inwoners van Best, maar ook daar buiten, een straat van herkenning van vroeger. De meeste woningen zijn al bijna 100 jaar ongewijzigd en geven een mooi historisch beeld naar de goeie oude tijd van Best. Elke woning heeft ook zijn herkenbare verhaal en vertelt een stukje geschiedenis over Best. Niet alleen voor de huidige generatie, maar ook voor onze kinderen, zodat ze aan dat verleden tastbaar herinnert kunnen worden.

Beschermd straatbeeld

Als we de beeldkwaliteit en het karakteristieke van de huidige Nieuwstraat willen behouden dan moet op korte termijn deze straat worden aanwezen als beschermd straatbeeld. Veranderingen aan de bestaande panden en bouwplannen voor de nog onbebouwde percelen moeten getoetst worden aan het beschermde straatbeeld. Het wordt tijd, dat de gemeente op korte termijn stappen gaat zetten om de Nieuwstraat de status te geven van Beschermd Straatbeeld.

Ingezonden door Harrie van Vroenhoven, Coördinator van de Werkgroep Archeologie en Monumenten, Erfgoedvereniging Dye van Best

E-mail: hvanvroenhoven@hetnet.nl.