Het komende weekeinde worden op zaterdag de slachtoffers herdacht van oorlogsgeweld tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Op zondag 5 mei wordt de bevrijding gevierd.
Dodenherdenking 4 mei
Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.
De herdenking start om 19.45 uur bij het oorlogsmonument in het Kruispark met het spelen van muziek door harmonie St. Caecilia. Om 20.00 uur houden we twee minuten stilte. Aansluitend wordt het Wilhelmus gespeeld en gezongen. Het College en de Raad leggen hierna een krans bij het monument. Daarna volgen de leden van de Jeugdraad, de Veteranen, Atletiekvereniging Generaal Michaëlis en de Scoutinggroep ‘Oud Best’ met hun bloemen. Tot slot krijgen andere groepen en inwoners de mogelijkheid om bloemen neer te leggen.
Na deze blijk van eerbied aan de slachtoffers, brengt het Sint Odulphusgilde een vaandelgroet.
Aansluitend leest de burgemeester, na een kort memorandum, de namen voor van de 46 Bestenaren, die door oorlogsgeweld zijn omgekomen.
Bevrijdingsdag 5 mei begint met een Vrijheidsmaaltijd
Dit jaar valt 5 mei op een zondag. Daarom wordt een uitgebreid programma gevolgd. Dat start om 11.15 uur met een Vrijheidsmaaltijd in de Protestantse Kerk in Wilhelminadorp.
De activiteiten worden daarna voortgezet op het Dorpsplein. Het Comité Herdenkingen Best kiest ook dit jaar voor een ceremonie voor de vrijheid. De ceremonie wordt voorafgegaan en gevolgd door een muzikaal programma. Om 14.00 uur start het programma op het Dorpsplein.
Het voorprogramma begint om 14.00 uur met optredens van twee Bestse bandjes: Zone Outs en Challenge. Na deze optredens nemen de Best Andrews Sisters het stokje om 16.30 uur over. Zij worden het plein opgereden in voertuigen van Wheels.
De officiële bevrijdingsceremonie begint om 17.00 uur met een openingswoord door Marc van Schuppen namens het Comité Herdenkingen Best. Spelers van Ons Eygen Landt vertolken vervolgens een scene uit ’Zestien Dagen Aarle’. Daarna komen de atleten van Generaal Michaëlis met het bevrijdingsvuur. Samen met een atleet onsteekt burgemeester Ubachs de bevrijdingsvlam. Vervolgens richt de burgemeester het woord tot de aanwezigen. De jeugdburgemeester laat aansluitend een aantal vredesduiven los. De ceremonie wordt afgesloten met het Wilhelmus en een laatste lied door de Best Andrews Sisters.