In de gemeente Best blijkt dat er al volop wordt gewerkt aan klimaatadaptatie, door aanleg van wadi’s, plantsoenen en zeer effectief ecologisch bermbeheer. Dat iedereen daar een steentje aan kan bijdragen is ook duidelijk.

Verschillende mensen en organisaties zijn actief om het leefklimaat van ‘ons Best’ te verbeteren en aan te passen aan wat er vandaag de dag nodig is. Als klimaatburgemeester gaat Annemarie Dekker in gesprek met mensen die daar meer over kunnen vertellen. Deze keer is het Wilco van den Berg, beleidsmedewerker en inwoner van Best.

“Een wetenschapper die uitlegt dat het 1,5 graad opwarmt, klinkt niet erg. Alleen de gevolgen daarvan zijn het wel. Het gaat snel en is niet te keren, we kunnen hooguit het tempo proberen te beïnvloeden en de natuur zoveel mogelijk te beschermen. Die hebben wij namelijk harder nodig dan andersom. Verschillende groepen spreken verschillende talen en hebben verschillende belangen. Samenwerken is noodzakelijk. Helaas is het niet vandaag of morgen geregeld en dat is echt een punt van zorg”, aldus Wilco van den Berg.

Klimaatadaptie

In zijn werk is hij volop bezig met klimaatadaptatie: Best voorbereiden op het veranderende klimaat. Wat dat kan betekenen bleek afgelopen winter, met de enorme hoeveelheden regen die toen zijn gevallen. Er worden wadi’s, voor Water Afvoer Drainage en Infiltratie, aangelegd zoals bij het Heerbeeck College. Ook wordt slim gebruik gemaakt van reconstructies, zoals bijvoorbeeld in Naastenbest, om zoveel mogelijk te bereiken op het gebied van waterretentie, vergroening en het bevorderen van biodiversiteit. Stap voor stap wordt het regenwater losgekoppeld van het riool waar dat mogelijk is. Dit betekent wel dat vies water van de weg het groen instroomt. De gemeente onderzoekt vanaf dit jaar welke stoffen in dit water zitten en hoe dat te beperken.

“We overleggen regelmatig met het waterschap en Brabant Water. De waterkwaliteit loopt terug. Het ging lang de goede kant op, maar inmiddels gaat het weer achteruit. In het diepste grondwater, daar waar we ons drinkwater betrekken, komen steeds meer gifstoffen voor. Dit ligt zeker niet alleen aan de landbouw. Via het riool komen er steeds meer resten van medicijnen en drugs in terecht. Daar is onze waterzuivering niet op ingericht. Via de bodem komt dat toch langzaam maar zeker in ons drinkwater. Daarnaast komen er via onze huisdieren ook de nodige afvalstoffen in de natuur. De vlooienbanden, maar ook de medicijnen die de dieren krijgen verdwijnen niet. Het komt allemaal in onze eigen omgeving. Daar lees je niet veel over in de media, maar het is er wel.”

Regenwater vasthouden

Om het grondwater zoveel mogelijk aan te vullen is het belangrijk om regenwater vast te houden. “Het meeste water wordt opgenomen door plantsoenen met bomen en struiken. Dat is ook veel beter voor vogels en insecten, want ze hebben daar nestmogelijkheden en plekken om te overwinteren. En hoe mooi de bloeiende vaste planten in de borders bij het station ook zijn, ecologische bermbeheer is veel effectiever. Door één keer per jaar te maaien en het maaisel af te voeren krijgen de kruiden, bloemen en vooral bijen en vlinders weer veel meer kans. Zeker als de bermen als ecologische linten op elkaar aansluiten. Niet iedereen vindt het mooi, het oogt minder netjes dan strak gemaaide bermen. Voor het behoud van de biodiversiteit is het echter van groot belang. We hopen door dit steeds weer uit te leggen, dat mensen het beter gaan begrijpen en ook meer gaan waarderen.”

Daarnaast kan iedereen zelf bijdragen aan klimaatadaptatie. Hoe? Kom voor inspiratie eens langs bij het energieloket van Best Duurzaam. Op zaterdag 13 april is daar tussen 9.30 en 11.30 uur behalve de klimaatburgemeester ook een tuincoach aanwezig.