De overdracht van de voorzittershamer heeft al plaatsgevonden. Frans den Dekker was zes jaar voorzitter van de SeniorenRaadBest. Ine Meeuwis heeft de rol van voorzitter van Den Dekker overgenomen. “Ik ben gestopt met het politieke werk en wilde dichter bij huis actief zijn. Dit ligt dicht bij mij en ik kan me op een prettige manier nuttig maken”, zegt Ine Meeuwis.

Door Theo Louwers

Ine Meeuwis kent het klappen van de zweep. Ze was onder andere voorzitter van de Vrouwenraad en actief in de gemeenteraad als lid van de fractie van D66. Ze maakte als wethouder deel uit van het college en was lid van de Provinciale Staten.

“De SeniorenRaadBest kende ik al”, zegt Meeuwis. “Ik ben een netwerker en wil de SeniorenRaad graag helpen. De SeniorenRaad raakt nooit uitgewerkt en wij zijn dan ook hard nodig om de belangen van alle senioren in Best te vertegenwoordigen en behartigen. Frans den

Dekker blijft lid van het bestuur, want ook hij is iemand met een groot sociaal netwerk. De SeniorenRaad kan daar zijn voordeel mee doen.”

Senioren Trefpunt

In de afgelopen jaren is er beleidsmatig veel gedaan om senioren bij te staan. Ook zijn er veel tastbare resultaten geboekt. Zo is onderin complex Op ’t Heerbeeck een Senioren Trefpunt gerealiseerd. Frans den Dekker: “Best heeft twee seniorenverenigingen: Philips Vereniging Gepensioneerden Eindhoven, vaak afgekort tot PVGE Best, en de Katholieke Bond van Ouderen Best, KBO Best. Allebei met veel leden. In 2019 werd de SeniorenRaad opgericht met het doel het behartigen van de lokale belangen van de senioren in Best. Toen het Rode Kruis, afdeling Best werd opgeheven kwam de accommodatie waar het Rode Kruis gebruik van maakte beschikbaar. Wij zijn daar meteen op ingesprongen. Eigenaar woningstichting ‘thuis wilde het aan de SeniorenRaad verhuren. Met ondersteuning hebben we het ontmoetingspunt opgeknapt en geschikt gemaakt voor alle senioren van Best. Van het Trefpunt wordt goed gebruik gemaakt. Jaarlijks passeren zo’n 12.000 personen de toegangsdeur.”

Dubbele vergrijzing

Ine Meeuwis signaleert de komende jaren een sterke toename van het aantal senioren in Best. “Er is sprake van een dubbele vergrijzing”, vindt ze. “Er komen meer senioren en ze worden ouder. Er zijn minder verpleeghuizen en er is minder personeel om de senioren te ondersteunen. Als SeniorenRaadBest bekijken wij hoe het anders kan om senioren tegemoet te komen. Investeren in mensen is enorm belangrijk. Het zorgt voor continuïteit.”

Thuis Onbezorgd Mobiel

Frans den Dekker wijst op het project Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM). “Bewegen en voeding voor ouderen stonden daarin centraal. Het project leidde tot goede resultaten. We wilden het project continueren, maar door personeelsgebrek zijn we er mee moeten stoppen. Er kwam een opvolgend project: Gezond Best Samen Fit. Twee jaar hebben wij er met succes aan getrokken. Daarna heeft de gemeente het op zich genomen. Zo fungeert de SeniorenRaadBest als vliegwiel om projecten aan te zwengelen. En als het kan wordt het project verzelfstandigd.”

Een ander project dat al jaren loopt, is de Zorg- en Dienstenwijzer voor senioren. John Peeters is daar de kartrekker van. “Deze Zorg- en Dienstenwijzer is bestemd voor alle Bestenaren, meer in het bijzonder voor 60-plussers onder hen. Deze gids vormt een overzichtelijke bundeling van allerlei praktische adressen en informatie daarover. Aan bod komen onder andere dagbesteding, dementiezorg, diagnostische centra, maar ook tips in verband met diefstal en inbraak. Er is een digitale versie en een gedrukt exemplaar is op te halen aan de balie van Bestwijzer.”