De aanleiding was eigenlijk simpel. Prins Rik d’n Urste vroeg zijn vriend en filmmaker Marc van der Staak om opnames te maken van zijn periode als aanvoerder van het Klompengats carnaval in 2024. Marc nam de uitdaging aan en ging aan de slag met zijn professionele apparatuur. Het bleef echter niet bij een aantal opnames, het werd een documentaire van 75 minuten. De docu, een film die tv waardig is, wordt op 17 maart vertoond in bioscoop Biobest.

Door Theo Louwers

Marc van der Staak filmde de prins niet alleen in zijn officiële rol als Prins Carnaval, hij kwam ook heel dichtbij in de privésfeer. Het werd een unieke film, die carnaval in al zijn aspecten laat zien. “Het is net alsof ik bij degenen die ik op film heb vastgelegd heb geslapen. Ik toon ze in hun onderbroek en bij het ochtendontbijt. Hoe ze als mens zijn, welke drijfveren en emoties ze hebben. Dat leverde bijzondere momenten op. Ik heb er erg veel uren ingestoken”, vertelt Van der Staak. “Meer dan 50 uur ben ik bezig geweest met het maken van opnames en het editen van 40 uur filmmateriaal. We hebben bovendien beelden van het Klompengatse carnaval uit het verleden weten op te duikelen, beelden die bijna niemand ooit heeft gezien. Heel veel mensen, die betrokken zijn geweest bij het carnaval in Best en nog hun bijdragen leveren, hebben we een interview afgenomen. Ik denk aan Geert van Gijsel, die aan de basis van het carnaval in Best stond, Jan der Kinderen, Marty en Bert van der Staak, vader Johan van Antwerpen (zelf prins geweest), Rik van Antwerpen (in het dagelijks leven politieagent in Eersel), Bart Swinkels, de dochter van Ad van Geffen, eigenlijk te veel om op te noemen. We rolden van het een in het ander.”

Internationaal feest

De filmmaker zelf leerde gaandeweg het maken van opnames veel over carnaval. “Carnaval is het enige internationale feest waar geloof, kleur en waardes geen rol spelen”, zegt hij. “Carnaval is ontstaan in de oertijd toen de mensen nog in grotten leefden Ze begrepen niet alles en wilden de wintergeesten verjagen en de gronden vruchtbaar maken.”

Met behulp van een drone filmde Van der Staak in de Odulphuskerk de carnavalsmis. De historie van carnaval in het Klompengat met beelden uit de jaren 70, 80 en 90 werden meegenomen, het ontstaan van Stichting Karnavalsfederatie, de installatie van de prins, de feesten die aan carnaval zijn gekoppeld. Kroegbazen komen aan het woord. “In totaal zijn er 150 mensen het hele jaar door bij carnaval in Best betrokken. De documentaire laat zien dat carnaval veel meer is dan dagenlang zuipen. Er worden veel afspraken gemaakt, het ziekenbezoek aan 52 mensen is heel enerverend en inspirerend. Met de beelden neemt het respect voor de organisatie toe. Ik heb de documentaire gemaakt vanuit mijn hart.”

Biobest

De documentaire ‘Van leek naar Aouw Steek’ is een indrukwekkende film, die eigenlijk iedereen die carnaval een warm hart toedraagt moet zien. Ook voor liefhebbers van cultuur en historie is de docu een verrijking. Daarom wordt hij vertoond op het grote doek in Biobest. De première is op 17 maart om 11.11 uur. Op dezelfde dag wordt de film, afhankelijk van de belangstelling, meerdere keren vertoond. Kaartjes kosten € 11,11 en zijn te bestellen op de site van Biobest.