Peter Couvee van boksschool The Jab in Best is, samen met zijn vrouw Ann en een aantal andere vrijwilligers, druk bezig met de verdere uitbouw van het project van Shakira in Uganda. In 2020 richtten zij in de hoofdstad Kampala in een krottenwijk Stichting The Jab Uganda op in samenwerking met de Ugandese bokstrainer Shakira. Shakira, zelf afkomstig uit deze wijk in Kampala, heeft inmiddels zoveel succes met haar programma dat er op een tweede locatie een boksschool geopend zal worden.

Door Lydia Notz

Opgeleid als (psychiatrisch) verpleegkundige en met een aanvullinde cursus om te werken in de tropen, verrichtte Peter jarenlang vrijwilligerswerk in India, Pakistan en Somalië. Ook was hij lang actief voor onder andere Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis. De behoefte om arme mensen te ondersteunen en op te leiden ontstond in zijn vroege jeugd. “Mijn moeder was heel vooruitstrevend en maakte ons steeds duidelijk hoe goed wij het hier hebben en dat er elders in de wereld mensen zijn die hun best doen het ons naar de zin te maken.” Deze uitspraak heeft Peter altijd onthouden.

Ondersteuning voor kwetsbare jeugd op alle levensgebieden

Via familie van Ann kwam Peter in 2012 in Uganda terecht waar hij Shakira ontmoette. Shakira gaf al bokslessen en werkte nauw samen met de politie in Kampala. Boksen was een manier om in eerste instantie jongens uit de criminaliteit te trekken (boksen in plaats van diefstal) en hen op te leiden als rolmodel voor andere jongeren. Dankzij veel donaties via de eigen boksschool van Peter, lokale bedrijven en de aansluiting bij De Wilde Ganzen, kreeg het project een (financiële) impuls. In een gelijkwaardige samenwerking tussen Shakira en de Nederlandse vrijwilligers werd een breed programma ontwikkeld, gericht op zelfverdediging, het bieden van structuur en het ontwikkelen van zelfvertrouwen en emancipatie. Ook EHBO, voedingsleer en Afrikaanse dans maken er onderdeel van uit. Inmiddels begon Shakira zich doelbewust vooral op meisjes te richten om hun weerbaarheid in de tamelijk masculiene cultuur van Uganda te vergroten. De jarenlange inspanningen beginnen inmiddels hun vruchten af te werpen. Steeds meer jonge vrouwen verruilen het koken en naaien van kleding voor beroepen als timmerman of elektricien, waarmee zij een vak leren, meer verdienen en zelf in hun onderhoud kunnen voorzien.

Van afhankelijkheid naar zelfstandigheid

Vanaf 2019 brengen Peter en Ann jaarlijks een bezoek aan Kampala. Op 9 februari aanstaande vertrekken zij weer naar Afrika. Deze keer reist een viertal vrijwilligers mee waaronder een veldcoördinator Brabants landschap en een technicus. En daarnaast zijn Tessa en Marijn ook van de partij, twee vrijwilligers van de Bestse boksschool. Zij blijven twee maanden om Shakira te helpen met de opstart van haar nieuwe locatie. De opening van een tweede filiaal in de binnenstad van Kampala vindt plaats op een plek van een reeds bestaande school. De voor dit doel ingezamelde donaties worden dit keer vooral besteed aan het opleiden van vrijwilligers en lokale trainers, het bouwen van een slaapzaal voor vrijwilligers en lokale meisjes en voor boksmateriaal. Voor voor meer informatie zie www.thejabuganda.nl.

Peter weet, gezien zijn jarenlange ervaring, dat ontwikkelingshulp ook afhankelijkheid creëert. Samen met Shakira werken zij toe naar een situatie waarbij Shakira geheel zelfstandig en onafhankelijk van ontwikkelingsgelden kan werken. Met het bereiken van deze droom is Peter echter nog lang niet klaar. Na zijn vervroegd pensioen over een aantal jaren wil Peter het liefst zo veel mogelijk tijd in Uganda doorbrengen, in een mooi land met prachtige mensen.