Jan Ackermans heeft als voorzitter van IVN Best het stokje na 12 jaar overgedragen aan Annemarie Dekker. Helemaal uit beeld is hij niet, want hij blijft deel uitmaken van de jeugdwerkgroep en hij is aanspreekbaar als vertrouwenspersoon. “Toen ik begon als voorzitter opereerde het lokale IVN als een eiland ten opzichte van de landelijke vereniging. Zonder de eigen identiteit te verliezen hebben we gezocht naar waar je elkaar kunt versterken. Dat is gelukt.”

Door Theo Louwers

Het IVN Best is nu een florerende vereniging met veel werkgroepen. In een tijd waar duurzaamheid en zorg voor de natuur hoog in het vaandel staan, nam de populariteit van de vereniging toe. Groen is hot. “Het behouden van de continuïteit was het eerste uitgangspunt”, zegt Ackermans. “Ik heb in die 12 jaar veel boeiende mensen leren kennen, die de natuur op de goede plek hebben. Dat is een toegevoegde waarde voor mijn leven. De vereniging is gegroeid naar bijna 400 leden, waarvan er een kleine honderd echt actief zijn. De naamsbekendheid was in het begin niet groot, maar in samenwerking met de gemeente hebben we die naamsbekendheid kunnen uitbouwen.”

Actieve club

IVN Best is een actieve club, met een vol jaarprogramma. Ackermans: “We hebben veel werkgroepen en we verzorgen natuurwandelingen op aanvraag. Een voorbeeld is wandelen met KBO Best in verband met het jubileum van die vereniging. De wandelingen met gids zijn de pareltjes van onze club, die zorgen voor inhoud als je de natuur intrekt. De gidsen weten veel van de lokale natuur. Best is een natuurrijke gemeente, maar er staan wel elementen onder druk. Bijvoorbeeld de verdroging van het Langven wordt tegengegaan. Het is een serieuze poging. Het niveau van het water stijgt inmiddels waardoor de biodiversiteit toeneemt.”

Duurzaamheid

Annemarie Dekker, ook klimaatburgermeester van Best, benadrukt dat duurzaamheid en klimaatbeheersing in de gaten moeten worden gehouden. “De scholenwerkgroep is op dit gebied heel actief. Het punt is om de jeugd enthousiast te krijgen voor de natuur. Basisscholen hebben veel projecten die de natuur als onderwerp hebben, op het voortgezet onderwijs is de kennis over de natuur en biodiversiteit minimaal.”

“Ik ben op de boomplantdag actief geweest”, vult Jan Ackermans aan. “De jongens en meisjes van de basisscholen waren fanatiek aan scheppen en bomen planten. Dat geeft mij veel energie. Hopelijk krijgen ze thuis ook aandacht voor plant en tuin. Tegengaan van de verstening is een mooi onderwerp.”

Klimaatverandering

Annemarie Dekker vindt dat we met z’n allen verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering. “Het lijkt of we alles onder controle hebben, maar dat is niet zo. Onderschat bijvoorbeeld de kracht van het water niet. Dat zie je nu met die overvloedige regenval. De voedselvoorzienig is afhankelijk van kleine insecten en goed bodemleven. Nederland was goed in monocultuur, met mogelijke gevolgen voor ziektes en ongedierte. Strokenlandbouw staat echter nog in de kinderschoenen. De wetenschap lost niet alle problemen op, wij zijn onderdeel van de natuur en staan niet boven de natuur. De voedselpiramide is aan het wankelen, maar als we de natuur met rust laten herstelt het zich.”

Vernieuwer

Jan Ackermans noemt zich geen vernieuwer. “Ik ben meer iemand die in staat is het geheel in tact te houden, meer een verbinder die de grote lijnen in de gaten houdt. Ik sla bruggen tussen de verschillende werkgroepen en werk aan de naamsbekendheid.”

Annemarie vindt dat haar voorganger op knappe wijze invulling heeft gegeven aan het bestuur. “Het is een goede mix van jong en oud.”