Afgaande op de publieke belangstelling in de Antoniuskerk aan de Koningin Julianaweg belooft het feest Wilhelminadorp 75 jaar een spetterend evenement te worden. De opening van het jubileumjaar werd door veel (ex)Wilhelmadorpers afgelopen zaterdag bezocht. Burgemeester Hans Ubachs raakte precies de kern van het jubileum. “Dorpen zijn groot in gemeenschapszin.” Het kenmerk van de bijzondere wijk van Best.

Door Theo Louwers

Burgemeester Ubachs memoreerde het ophalen van oud papier om geld bij elkaar te krijgen voor de realisatie van voorzieningen. “Gestart in 1964 en voor het laatst in 2002 werd er onder de afkorting AWBP+A oud papier opgehaald. De afkorting staat voor Actie Werkgroep Bouw Pastorie + Antonius Avondmaalparochie. Protestanten en katholieken hebben tientallen jaren in Best oud papier opgehaald. De opbrengst van de oud papieractie werd onder andere gebruikt voor de financiering van de pastorie van de protestantste gemeenschap. Daarnaast is ook geld geïnvesteerd in de bouw van de Avondmaalkerk, nu ’t Tejaterke, en renovatie en verfraaiing van de Antoniuskerk. In de loop der jaren deden er bijna 200 vrijwilligers mee en werd in 389 acties 16.566.828 kilogram oud papier opgehaald. Een megaprestatie. In dit soort activiteiten blinken dorpen uit. Ze vormen een gemeenschap waarin men samen voor een doel wil gaan.”

Rijke geschiedenis

Er werd ruimschoots stilgestaan bij de rijke geschiedenis van het Wilhelminadorp. En er werd vooruitgekeken naar de vele evenementen die nog op stapel staan. Bestaande evenementen die bij het 75-jarig jubileum worden betrokken en nieuwe evenementen.

Bert van der Staak schetste aan de hand van anekdotes de geschiedenis en Ton van Erp, voorzitter van de Stichting Wilhelminadorp 75 jaar, sprak de aanwezigen toe. “Het Wilhelminadorp krijgt de aandacht, die het verdient”, vond hij.

Samen met de burgemeester onthulde Van Erp het oude plaatsnaambord Wilhelminadorp gem. Best. Een uniek bewaard gebleven historisch bord.

Wim Daniëls

Als spreker was taalkunstenaar Wim Daniëls uitgenodigd. De maker van tv-series als Nederland op film en Ons Dorp wist als geen ander de aanwezigen in de Antoniuskerk mee te nemen in zijn aanstekelijke verhaal. Daniëls begon zijn verhaal met zich af te vragen wat nu het verschil tussen een dorp en stad is. “Het aantal inwoners bepaalt dat niet. De hoogte van het aantal inwoners bepaalt wel het salaris van de burgemeester.”

Daniëls bleek een groot tegenstander van het fuseren van gemeenten. “De burger raakt er door op heel grote afstand van het bestuur”, vond hij. “Als je de sfeer hier proeft dan houden de mensen van kleinschaligheid, het zorgt voor gemeenschapszin. Belangrijk voor die gemeenschapszin zijn dorpsfiguren, bijnamen, dialecten, de dorpspastoor en dorpsdokter. Allemaal verdwenen, net als dorpscafés en kleine kruideniers. Gemeenschapszin is fantastisch. Laat het Wilhelminadorp Wilhelminadorp zijn.” Een klaterend applaus viel Wim Daniëls ten deel.

De gelegenheidsformatie Wilhelminadorps Muziek Combo maakte tussen de verschillende onderdelen van het programma voor velen herkenbare aanstekelijke muziek. Bram van Opstal sloot de middag af met een cabaretvoorstelling.