In het begin van 2021 gaf Alice een spreekbeurt op school over de met diverse prijzen bekroonde Canadese acteur Elliot Page. Elliot Page was toen net ‘uit de kast gekomen’ als transgender man. Elliot, als vrouw geboren, gaf er de voorkeur aan om voortaan als man door het leven te gaan en met ‘hij’ aangesproken te worden. Dit verhaal intrigeerde Alice enorm. Alice besefte dat dit verhaal leek op hoe zij zich al langer voelde, maar dan andersom. Als man geboren, maar als vrouw in een mannenlijf, een transgender vrouw dus.

Door Lydia Notz

De puzzelstukjes vielen voor Alice in elkaar. Zij kon nu het gevoel ‘dat er iets niet klopte’ een plek geven. Alice nam eerst een vriendin hierover in vertrouwen. “In diverse gesprekken werd het mij steeds duidelijker dat ik mij van binnen als vrouw voel”, legt zij uit. “Ik had hierover ook met mijn ouders een goed gesprek en zij reageerden gelukkig heel begripvol.” Volledig gesteund door haar ouders, werd de rest van het gezin ingelicht en vertelde Alice haar verhaal op school en aan verenigingen waarin zij actief is.

Zij koos toen ook haar nieuwe roepnaam ‘Alice’, gebaseerd op de film ‘Alice in wonderland’. Alice ontving hartverwarmende en begripvolle reacties en dat doet haar enorm goed. “Soms maken mensen nog weleens een foutje, bijvoorbeeld door ‘hij’ te zeggen, maar dan bieden zij gelijk hun excuses aan, want het is dan niet vervelend bedoeld”, glimlacht Alice. “De mensen om mij heen accepteren mij zoals ik ben en hiervoor ben ik heel dankbaar.”

In medische transitie

Sinds een tijdje bevindt Alice zich in een medische transitie. De nu 17-jarige begon met het nemen van hormoonremmers en zij slikt nu ook oestrogenen. Om hiervoor gediagnosticeerd te worden, onderging Alice een uitgebreid psychologisch traject. Het moet namelijk blijken dat – bij de wens voor transitie naar het andere geslacht – het nemen van hormonen daadwerkelijk de oplossing is. Bij Alice bleek dit het geval te zijn. Het proces van de hormoonwerking is langdurig, het lichaam heeft tijd nodig om aan de verandering te wennen en vervolgens daadwerkelijk te veranderen. Alice vertelt met trots dat zij haar lichaam inmiddels voelt en ziet veranderen, dit wordt ook bevestigd door haar omgeving.

Of Alice later operaties wil ondergaan om haar geslachtsdelen te laten veranderen, weet zij nog niet. “Dat zie ik dan wel. Voordat je deze stap neemt, moet je minimaal twee jaar hormonen genomen hebben en 18 jaar zijn.”

Alice is tevens onder begeleiding van een logopediste voor stemoefeningen, naast haar periodieke check ups in het ziekenhuis. “De borsten beginnen na ongeveer een half jaar te groeien en het volledige groeiproces duurt zo’n drie jaar.”

Inmiddels zit Alice goed in haar vel. Het slikken van hormonen kende aanvankelijk ook nadelen, zoals het zich meer emotioneel voelen of minder eetlust hebben. Alice ziet en voelt haar transitieproces als iets positiefs. Zij begint zich steeds meer ‘thuis’ te voelen bij zichzelf, niet alleen fysiek, maar ook uiterlijk. Bij bijzondere gelegenheden en als zij hier zin in heeft, draagt Alice een jurk of een rok.

Voor jongeren die zich herkennen in het verhaal van Alice, heeft zij geen globaal advies, dit is afhankelijk van het punt waarop je staat in je eigen proces. “Het is belangrijk om je gevoelens te kunnen delen, online of in je directe omgeving. Zoek vooral mensen om je heen die jou steunen. Dit helpt enorm”, sluit Alice haar verhaal af.