Dat is het doel van de stichting Vrijwillige Mantelzorg. Mantelzorg kan een zware belasting zijn. Veel mantelzorgers komen nauwelijks aan iets anders toe. Een avondje naar het koor of met vrienden biljarten, wat vroeger normaal was, komt er vaak niet meer van. Toch is daar veel behoefte aan. Even eruit, even iets anders. De 18 vrijwilligers van deze stichting zorgen ervoor dat dat wel kan en de mantelzorger een paar uur per week tijd voor zichzelf heeft.
In de Boerderij in Breugel was onlangs voor alle vrijwilligers van deze stichting een mooie, leerzame middag gepland, maar ook een gezellige middag om met elkaar bij te praten onder het genot van koffie en vlaai. Maar de middag was vooral gericht op het ervaringstheater van Ervarea. De acteurs hiervan spelen scenes uit het leven gegrepen, die heel herkenbaar zijn voor mantelzorgers. Ze doen dat op een interactieve, speelse manier. Scenes worden regelmatig onderbroken met de vraag: wat zou jij doen? Zo wordt mantelzorger Julia in een van de scenes inderdaad wel 20 keer per dag door haar vader die dementie heeft gebeld. Ze twijfelt of ze de telefoon na de 10e keer nog moet oppakken, maar er kan iets ernstigs aan de hand zijn. Haar zus woont ver weg dus alle zorg komt op haar neer. Toch wordt dat niet gewaardeerd door haar vader, die wel zegt dat hij evenveel van beide dochters houdt, maar toch laat merken de voorkeur te geven aan zijn andere dochter, die alleen op zondag op de koffie komt en hem niet steeds controleert. Maar Julia geeft niet op. Ze vindt dat ze dit moet kunnen, ondanks dat ze er ook moet zijn voor haar 3 kinderen. Als er hulp komt van de Vrijwillige Mantelzorg is ze eerst heel gesloten; dit accepteren voelt als een nederlaag. Een van de vragen na deze scene voor de vrijwillige mantelzorgers is: hoe maak je contact met Julia zonder je op te dringen, waardoor er vertrouwen ontstaat en Julia zich opener gaat opstellen?
Oefening meebewegen
De middag is een combinatie van theater, muziek, leuke oefeningen en een klein beetje theorie om de ervaringen van deze middag te ondersteunen. Zo was er een oefening waarbij er in tweetallen werd gewerkt. Een van de twee vertelt een verhaal (bijvoorbeeld hoe de vakantie was) en de ander roept steeds een willekeurig zelfstandig naamwoord. De verteller moet dit integreren in zijn of haar verhaal. In de praktijk blijkt dat daarbij verschillende keuzes kunnen worden gemaakt zoals parkeren (niet echt in je verhaal opnemen), meebewegen (dat wel doen) of je verhaal een andere richting geven. Bij mensen met dementie speelt hetzelfde. Je kunt als mantelzorger steeds zeggen dat het niet klopt wat er gezegd wordt, maar dat leidt alleen maar tot meer stress en verwarring. Meegaan in het verhaal of dat aanpassen brengt juist rust. ‘Leren door beleven’ is wat Ervarea wil bereiken. Dat lukte uitstekend deze middag.
Gezellig team vrijwilligers
Er werd veel gelachen tijdens deze bijeenkomst, terwijl er ook genoeg ruimte was voor zwaardere onderwerpen. De Vrijwillige Mantelzorg, die actief is in Son en Breugel, Best en Oirschot, heeft regelmatig dit soort bijeenkomsten waarbij een thema centraal staat en er ruimte is om elkaar te ontmoeten. Vrijwilligers krijgen ook een basisopleiding. Er is steeds meer vraag naar deze ondersteuning, nieuwe vrijwilligers zijn dan ook altijd welkom! Heeft u interesse om dit mooie werk te gaan doen en deel uit te maken van dit gezellige team? Bel dan 06-15620262 of kijk op www.vrijwilligemantelzorg.nl.