Sebastiaan, opgegroeid in Best, is inmiddels meer dan 14 maanden onderweg met vrouw Tamara en hun kinderen (een tweeling van 6 en een dochter van 3) dwars door Noord-Amerika, met de eigen camper wel te verstaan. Twee jaar geleden zeiden zij Nederland al voor een halfjaar vaarwel om Europa te verkennen. Maar een lange reis maken is gemakkelijker in een Engelstalig land, zeker ook voor de kinderen, vonden Sebastiaan en Tamara.

Door Lydia Notz

Er is nauwelijks een staat die door het jonge gezin onontdekt is op het Amerikaanse halfrond. Mooie plekken als Canada, de Niagra Falls, Florida en Californië werden bezocht, maar ook Utah, de Grand Canyon en het prachtige Yellowstone National Park. Een hele mooie plek qua ruimte en natuur was voor Sebastiaan zonder meer Alaska. Sebastiaan: “Mijn highlight van deze reis is het continu samen kunnen zijn met mijn gezin en het samen ontdekken van nieuwe fantastisch mooie plaatsen. Op deze manier kan ik mijn kinderen van dichtbij zien opgroeien. Onze kids leren hier live wat een vulkaan of gletsjer is, dus niet alleen uit boeken.” Sebastiaan en Tamara proberen steeds een zo goed mogelijke balans te vinden tussen reis- en verblijfsuren. Als de kinderen naar bed zijn, plannen zij nieuwe routes of het lesprogramma voor de volgende dag of week in. Het laatste neemt Tamara vaak voor haar rekening. Als onderwijzeres onderricht zij de kinderen. “Onze kinderen zijn net sponzen en in hoge mate intrinsiek gemotiveerd”, vertelt Sebastiaan enthousiast. “Zij willen alles weten en onder het rijden leren zij ook door lees- en rekenspelletjes te doen. Veel parken hebben bovendien leuke programma’s voor kinderen om van alles over de natuur te leren, zoals het ontstaan en bestrijden van bosbranden.”

Veel contact met het thuisfront

Het leven van Sebastiaan en Tamara in de States verschilt erg van dat in Nederland. Zij voelen zich verbonden met de natuur en zijn bijna altijd buiten. Van gemaakte planningen wordt ook weer afgeweken, flexibiliteit is troef. Als het ergens mooi is op een bepaalde plek, blijven zij langer dan gepland. Door hun Instagram account leggen zij veel contacten met andere reizigers en mensen die zij vervolgens live ontmoeten. “Vooral voor de kinderen is het fijn om ook andere kinderen te leren kennen waarmee zij kunnen spelen. Op die manier geef je elkaar tips en wissel je ervaringen uit”, aldus Sebastiaan. Met het thuisfront is er via diverse kanalen regelmatig contact.

Het leven hier is goedkoop. Met de ingebouwde zonnepanelen op het dak van de camper, voorzien zij in hun eigen energie. Water is overal gratis en door de gelegde contacten kunnen zij ook regelmatig voor niets met hun camper staan.

Leef je droom

Mocht je plannen hebben voor een dergelijke reis maar je twijfelt nog, is het advies: doe het gewoon. Het kost wel wat voorbereidingstijd, maar het levert zoveel op. “Wij geven onze kinderen een waardevolle bagage mee.”

Het gezin heeft thuis het huis aangehouden en Sebastiaan kan na terugkomst weer bij zijn oude werkgever terecht.

Ten tijde van de publicatie van dit artikel is het gezin al weer de grens van Mexico gepasseerd omdat het visum van 6 maanden (maximale aaneengesloten verblijfsduur in de Verenigde Staten) verloopt. Einddoel van de reis is Panama. “Het plan is om in juni 2024 naar huis te gaan. Wij verheugen ons weer op onze familie en vrienden en de camper begint dan ook de klein te worden met de kinderen.”

Wil je Sebastiaan volgen? Kijk dan op zijn Instagram-account: @mugjes_opreis.