Indiase roots
Wie afgelopen weken de media in de gaten heeft gehouden is opgevallen dat Marko Almeida op dit moment veel in het nieuws is aangaande de promotie van een nieuwe vorm van hockey: Walking hockey. Veel respect voor Marko dat hij vanuit zijn ziekbed bezig is om deze hockey vorm in Nederland uit te rollen. Dat het een succes wordt is zeker! Reden des te meer om hem in de watten te leggen en te verrassen met een heerlijk bordje curry met Indiase smaken, het land waar zijn roots liggen. Via zijn vrouw Nicole een afspraak gemaakt voor zondagochtend 10 uur, niet echt een tijdstip waarop je aan een Indiase curry denkt! “Is niet helemaal waar, Dionne”, antwoordt Marko. “Vroeger was het binnen ons gezin heel normaal om als ontbijt chapati (plat naanbrood) met een curry en rijst te eten”. De familiegeschiedenis van Marko behoeft enige toelichting. Zijn moeder Ans Aartsen, zus van de bekende Aartsen familie uit Best, mocht van haar vader een reisje maken naar Venetië. Vanuit de Indiase stad Goa vertrok op dat zelfde moment de vader van Marko voor een reis naar Europa. De twee ontmoetten elkaar bij toeval in Venetië, het was liefde op het eerste gezicht. Samen vertrokken ze naar Kenia alwaar de opa van Marko woonachtig was. In 1968 is Marko hier geboren als derde telg van de familie. “Mijn ouders hadden hier een aangenaam leven, zeker als lid zijnde van de zeilclub, waardoor je net wat meer privileges had. Kan me niet veel meer herinneren uit deze tijd helaas, op mijn zesde zijn we vanuit Kenia naar Best verhuisd. Mijn ouders wilden ons hier laten studeren.” Marko volgde zijn sportieve hart en volgde de CIOS opleiding. Zijn ouders gingen ondertussen richting Sierra Leone, Nigeria en later naar Cyprus om daar een bestaan op te bouwen. “Als multiculti voel ik me echt een wereldburger, daar ben ik trots op! Dit neemt niet weg dat ik me in mijn leven af en toe wel ontheemd heb gevoeld”, aldus Marko. Wanneer je het pur sec bekijkt is Marko vergelijkbaar met een goed Indiaas gerecht: mix van culturen, smaakvol, bijzonder, werelds en pittig! “En lekker!”, voegt Nicole hieraan nog toe!
Indiase curry Biryani met kip/lamsvlees (4 pers.)
Ingrediënten
240 gr basmati rijst∙450 gr lamsvlees of kippendij∙500 ml. groentebouillon∙100 gr spinazie∙125 ml yoghurt∙2 uien in ringen gesneden∙3 tomaten in stukjes zonder zaadlijsten∙3 laurierblaadjes∙1 tl komijnzaad∙2 el zonnebloemolie. Voor de marinade: 2 cm gember, geschild en geraspt∙3 teentjes knoflook, geperst∙1 tl chilipoeder∙1 tl zout∙1 tl kurkuma∙3 tl garam masala∙2 tl korianderpoeder∙2 tl komijnpoeder∙1 tl gemalen zwarte peper∙1/2 kaneelstokje∙2 el zonnebloemolie
Bereiding
Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kom en voeg hieraan toe het in stukjes gesneden vlees. Meng alles goed door en bewaar voor minstens 2 uur in de koelkast. Beter is een hele nacht! Dan trekken de smaken goed in. Bereid de rijst volgens de beschrijving op de verpakking in de groentebouillon. Neem grote pan en verhit hierin 2 el zonnebloemolie. Verwarm hierin de komijnpoeder, voeg de uien toe en bak tot deze zacht en bruin zijn. Voeg het vlees incl. de marinade en de tomaten toe en bak 5 min. op hoge temperatuur. Zet gas lager, dek af en laat 25 min. sudderen. Voeg hierna de laurierblaadjes, de rijst en de groentebouillon toe aan het vlees. Schep om en dek opnieuw af. Laat nog 20 minuten op laag vuur sudderen. Haal de pan van de warmtebron, verwijder de deksel, voeg de spinazie toe en schep om. Plaats de deksel terug. Laat 10 minuten staan zodat de rijst licht en luchtig wordt. Serveer met een schep yoghurt. Smakelijk!