Frank Faasen begon in 1975 aan zijn opleiding als politieagent, vanaf 1976 werkzaam in Best. Hier is hij nooit meer weggegaan. Na 46 jaar ging hij in 2021 met pensioen, wel nog steeds actief als vrijwilliger bij de politie. Hij heeft heel wat meegemaakt gedurende zijn loopbaan en vertelt maar al te graag over de geschiedenis van de Beste politie.

Door Lydia Notz

Vanaf 1947 zat de politie nog bij het gemeentehuis in, dat was de tijd dat er nog veldwachters waren. In 1949 ontstond het eerste politiebureau in de Schoolstraat in Best, de huidige Boterhoek. In 1957 verhuisde de politie naar de Heilig Hartstraat 22, de eerste locatie waar Frank werkzaam was. Best maakte toen deel uit van de ‘landgroep’ Best, Oirschot en Liempde met 32 politieagenten, waarvan 17 in Best. Gemeentes met meer dan 25.000 inwoners hadden een eigen korps gemeentepolitie. In kleinere gemeentes werkte de rijkspolitie.

De eerste vrouw startte in 1976 in het Bestse korps wat nogal voor ophef zorgde bij de echtgenotes van sommige agenten die het niet zagen zitten dat ‘hun mannen’ met de vrouwelijke collega samen voor de nachtdienst gepland stonden.

Best had een slechte naam

In politiekringen had Best toen een slechte naam. De plaats stond bekend om zijn agressieve bevolking en veel tramalant. ‘Mooi’ dacht Frank, ‘daar is tenminste iets te beleven.’ Met name in de weekenden was het raak in de kroegen. “Vaak kwam er op zaterdagavond een melding voor een vechtpartij in een Bests café. Maar meestal werd dat heel simpel opgelost: na drie keer roepen: ’ga weg of er wordt geweld gebruikt’, werd het café letterlijk leeg geslagen. Niemand deed daar moeilijk over en klachten over de politie waren er zelden.”

Wat gebeurde er nog meer in Best? “Wat gebeurde er niet, kun je beter vragen”, grinnikt Frank. “Best had alles wat ook in grotere gemeentes gebeurde. Inbraken, diefstallen, huiselijk geweld en veel stroperij.” Nog een leuke anekdote is dat een tijdje elke ochtend een joch van een jaar of tien zonder handen aan het stuur langs het politiebureau fietste en riep: ’Jullie krijgen me toch niet, ik ben nog geen 12’. Een volgende keer liep Frank naar buiten, stopte de jongen en zei: “Maar ik heb een sleuteltje 13 bij me waarmee ik je stuur eraf haal, want die heb je toch niet nodig. Kom die maar vanmiddag samen met je vader hier ophalen.”

Reorganisaties en andere bestuurlijke indelingen

In 1985 opende de Beste politie haar nieuwe kantoor aan de Raadhuisstraat. In 1993 werd Liempde uit de landgroep gehaald en ingeruild voor Son. Een jaar later vond een eerste grote landelijke reorganisatie plaats waarbij de politiekorpsen opgingen in 25 regiokorpsen. Het basisteam uit de drie kleine gemeentes bleef voorlopig verder bestaan, maar wel met grote personele verschuivingen.

Sinds 2013 bestaat de politie uit één landelijke organisatie, onderverdeeld in een tiental regionale eenheden. Sindsdien maakt Best deel uit van het basisteam De Kempen, samen met enkele andere gemeenten.

Het politiekantoor is sinds een tijdje niet meer open voor publiek zonder afspraak.

Dat is niet meer rendabel, omdat tegenwoordig de meeste meldingen telefonisch en digitaal binnenkomen. Voor de rest is de locatie nog steeds in gebruik.

Frank kijkt met veel enthousiasme op zijn werk in Best terug. “Ik heb altijd in Best gewoond en gewerkt, dat bood veel voordelen. Ik kende de mensen en zij kenden mij, ook de boeven. Maar ik ben daar altijd op een eerlijke manier mee omgegaan en heb nooit geprobeerd iemand te bedonderen. En dat leverde respect op.”