’Een visje als wondermiddel bij een kater’
Ongelofelijk maar waar! Je kan er niet omheen: Peru staat op nummer 1 van de wereld als het gaat om de allerbeste chef-koks en toprestaurants. Peru heeft dit mede te danken aan Gaston Acurio, de Godfather van de Peruaanse keuken. Hij heeft de Latijns-Amerikaanse keuken enorm beïnvloed, maar ook wereldwijd wordt zijn aparte stijl gewaardeerd. Hij was de leermeester van de chef-koks die momenteel hoge ogen gooien op de prestigieuze lijst van beste restaurants ter wereld. Komt het wellicht omdat Peru een ongeëvenaard scala aan fantastische producten biedt zoals aardappelen, mais, vis etc.? Iemand die hierover veel weet en kan vertellen is Mayca Strik, geboren Peruaanse en opgegroeid 80 km ten Noorden van de hoofdstad Lima in de stad Trujillo. “Voor Peruanen is samen eten een belangrijk moment van de dag, met maar liefst 2 warme maaltijden op een dag! Het is een manier van verbinden en samenzijn”. In Peru wordt nog authentiek gekookt met veel verse producten. De gevarieerde Peruaanse recepten worden via oma, moeder, kinderen en kleinkinderen aan elkaar doorgegeven. Hier wordt veel waarde aan gehecht. “Kan me levendig herinneren dat ik iedere zaterdag met mijn oma naar de markt ging voor verse vis. Hiervan werd thuis ceviche (verse vis gegaard in limoensap) gemaakt met veel verse peper en limoensap. De restjes werden door oma gepureerd en de volgende ochtend genuttigd als wondermiddel bij een kater!” Mayca vertelt dat ze in de ochtend als ontbijt brood met verse avocado at. Ze smulde van een soort eigengemaakte zwarte olijven paté met een glas verse papaja- of ananassap. Mmmmmm…! Even terug naar de keukentafel in Best. Mayca heeft de hele wereld rondgezworven als dochter van een internationaal gezin, een periode waarin ze veel heeft geleerd en die haar hebben gevormd tot wie ze nu is. Na haar middelbare school deed zich de kans voor om diverse talen te studeren aan de universiteit in Maastricht. Hier zette zij voet aan wal in Nederland om vervolgens ons kikkerlandje niet meer te verlaten en zich hier te settelen. Mayca voelt zich meer een wereldburger dan Nederlandse of Peruaanse. Ze voelt zich overal thuis en kan overal aarden. “De liefde voor Peru zit in mijn hart”. Dat blijkt o.a. uit het feit dat Mayca minimaal eenmaal per week een Peruaans gerecht op tafel zet, bijvoorbeeld guiso de pollo of arroz tapado. Vaak met de hulp van haar moeder die tevens in Best woonachtig is. Alle bijzondere feestdagen, verjaardagen worden aangegrepen om gezamenlijk te koken met haar man en kinderen, samen te zijn en het leven te vieren! “Ik hoop mijn way of living mee te geven aan mijn kinderen”, aldus een stralende Mayca. Op de vraag of ze nog ooit terug wil naar haar geboorteland Peru antwoordt ze volmondig: “Ja! Maar alleen als president van Peru!” Wie weet, ooit!
Ceviche classic
Ingrediënten
Verse Zeebaarsfilet 4 x 125 gr•2 tenen knoflook fijngesneden•2 limo chili pepers of 1 Madam Jeanette peper in schijfjes•sap van 20 limoenen•handvol fijngesneden koriander•1 rode ui in halve ringen•1/2 gekookte maiskolf pp•1 zoete aardappel gekookt in schijfjes van 2 cm•kropsla
Bereiding
Snijd de vis in blokjes van 2 cm en bewaar in kom. Maak op smaak met zout en peper. Voeg de knoflook en chilipepers toe, roer alles goed door elkaar. Verdeel het limoensap over de vis en voeg de koriander toe. Hierna ook de rode ui. Laat de vis gaar worden in het limoensap, de vis wordt wit van kleur. Serveer de ceviche op 4 borden met kropsla als bodem. Dresseer de maiskolf en zoete aardappel er omheen. Smakelijk!