Stel, je speelt vanaf jongs af aan fanatiek hockey. Je hebt zelfs aan het CIOS de opleiding tot coach/trainer gevolgd en van hockey je werk gemaakt. En dan ineens is daar die arts die zegt dat je je favoriete sport nooit meer kunt uitoefenen. Het is het verhaal van de toen 54-jarige Marko Almeida uit Best en daarmee tevens de geboorte van Walking Hockeysticks 2.0.
In 2005 kreeg Marko de diagnose kanker. Een klap al op zich, maar die werd versterkt toen hij na zijn rugoperatie in september 2022 te horen kreeg dat hij niet meer intensief mocht sporten. Niet mountainbiken dus, niet hardlopen, en vooral ook nooit meer hockey. Maar in plaats van zich erbij neer te leggen, ging Marko op zoek naar een manier om zijn favoriete sport toch uit te kunnen oefenen.
Een eigen draai aan de sport
“Eerst ben ik gewoon eens rond gaan kijken”, begint Marko zijn verhaal. “Ik had ooit gehoord dat het in Engeland, walkinghockey.com, al erg populair was en inmiddels bleek het dus ook overgewaaid te zijn naar Nederland. Echter, was het bij de betreffende club vooral bedoeld voor zestigplussers en ook qua veldgrootte moesten er nog de nodige kilometers gemaakt worden. Dat was voor mij een onhaalbare zaak. Dat naast het feit dat het secretariaat in Ede niet om de hoek lag, en er gespeeld wordt op verschillende locaties in Nederland. Ze zijn een unieke hockeyvereniging zonder eigen velden of clubhuis. Er zat dus niets anders op dan zelf aan de slag te gaan. Dit kon ik uiteraard niet alleen, dus volgden er de nodige gesprekken en brainstormsessies met de plaatselijke hockeyclub MHC Best. En in Augustus 2023 was Walking Hockeysticks 2.0 een feit.”
Hoe Walking Hockeysticks 2.0 werkt
Walking Hockey wordt gespeeld met 5 tegen 5 spelers (met varianten tot maximaal 7 spelers) op een compact veld van 20 x 20 meter. Dit met de vertrouwde hockeysticks en -ballen, maar zonder scheidsrechter of keepers. Pushen mag wel, maar de stick dient onder heuphoogte te blijven. Ook zijn er kleinere doelen en is het veld omringd door zaalhockeybalken, zodat de bal altijd in beweging blijft en niet uit het veld kan gaan. En rennen is dus uit den boze en wandelen de regel. Sportiviteit en beweging staan daarbij centraal.
Nog meer voordelen
“Naast het feit dat nagenoeg iedereen Walking Hockey kan beoefenen, kent de sport nog een aantal grote voordelen”, vervolgt Marko zijn verhaal. “Zo ben je niet reactief bezig, maar zul je vooraf al goed je positie moeten bepalen. Dat vergt tactisch inzicht en verbetert het spelinzicht. Voor de club biedt het daarnaast de mogelijkheid om oud-leden weer aan te trekken en aan de club te binden. En het mooiste van alles is nog wel dat deze vorm van sport het mogelijk maakt om als man en vrouw samen het veld op te gaan, maar ook als kleinkind en grootouder.”
Inmiddels worden op de velden van MHC in Best de eerste partijen gespeeld en heeft men ook bij HC Den Bosch het idee overgenomen om Walking Hockey 2.0 op te gaan zetten. Helaas voor Marko is hij vanwege zijn slopende ziekte tegenwoordig aan bed gekluisterd, maar zeker is dat hij een prachtige nalatenschap geschonken heeft aan de hockeysport. Kijk voor meer informatie ook op www.walkinghockeysticks.nl.