Donder en bliksem in Griekenland

Op het moment van het schrijven van dit artikel bevind ik me op het eiland Skiathos in Griekenland. Wat begon als een zonnige en heerlijke vakantie op het eiland Skopolos eindige uiteindelijk in een drama waar de storm Daniel flink over Griekenland raasde en een heleboel schade teweeg bracht aan diverse immer zonnige eilanden. Op de tweede dag van onze vakantie begon het in de ochtend flink te onweren en te regenen. Dit duurde de hele dag voort en in de nacht viel het met bakken uit de hemel. De stroom viel uit, geen water en ook geen WIFI meer! Een angstaanjagende nacht waarbij ik lag te bibberen in bed. Bij het aanbreken van de ochtend hoorden we via diverse kanalen dat de storm Daniel flink had huisgehouden over het eiland Skiathos en het verderop gelegen Velos. Een paar dagen later zouden we met de ferry naar Skiathos vertrekken, hoewel dit niet helemaal zeker was aangezien vanwege de hevige wind geen ferry’s zouden uitvaren. We konden gelukkig alsnog vertrekken! Eenmaal aangekomen op het eiland Skiathos zagen we met lede ogen aan dat de storm hier flink had huisgehouden. Door de diverse modderstromen waren veel huizen en hotels onder water gelopen, weggeslagen stukken wegen en verwoestingen van de natuur. Toch onze vakantie voort kunnen zetten, waarbij onze gedachten vooral uitgingen naar de lieve en vriendelijke eilandbewoners. In een klein familierestaurantje het onderstaande recept weten af te troggelen van een oude Griekse oma. Of ik in het artikel Skiathos wilde promoten en dat iedereen volgend jaar welkom is op dit mooie eiland….Bij deze haar verzoek ingewilligd!

Ingrediënten

600 g gehakt hoh•olijfolie•2 uien•2 knoflooktenen•paar takjes rozemarijn en salie•

1 tl gedroogde oregano•2 laurierblaadjes•1 bouillonblokje•150 ml rode wijn•2 blikjes tomaten uit blik a 400 gr. •4 aubergines•4 aardappelen•50 g boter•50 g bloem•750 ml melk•nootmuskaat•2 grote eieren•1/2 citroen•100 g feta•50 gr parmezaanse kaas

Bereiding

Verwarm de oven op 180 graden. Bak het gehakt 15 min. op hoog vuur in olijfolie. Hak de ui, knoflook en kruiden fijn. Voeg het toe aan het gehakt samen met de oregano en één laurierblad en laat 10 min. meebakken. Voeg de wijn toe en wacht tot het verdampt is. Voeg tomaten uit blik toe met klein scheutje water. Breng geheel aan de kook en laat een uurtje sudderen met deksel half op de pan. Breng op smaak. Snijd de aubergines in de lengte in 1 cm dikke plakken en leg 1 laag per keer op bakplaat, besprenkel met olijfolie en zet in oven ongeveer 8-10 minuten. Schil de aardappelen en snijd in 1 cm dikke plakken. Kook ze 5 minuten in pan met gezouten water. Giet af, meng met wat olijfolie en zout en eventueel peper en bedek er de bodem van een braadslee van 25 cm x 30 cm mee. Smelt boter in een steelpan en voeg bloem toe, roer tot een pasta. Roer de melk geleidelijk door tot je een gladde saus krijgt. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Voeg laurierblaadje toe en laat 15 minuten sudderen. Haal dan de saus van het vuur. Verwijder het laurierblaadje, klop de eieren met de citroenrasp en sap en roer geleidelijk door de witte saus. Verdeel de helft van het gehaktmengsel over de aardappels in de ovenschaal, hierna de helft van de fetakaas erover verkruimelen, hierover de helft van de aubergines verdelen. Herhaal alles nog een keer. Giet langzaam de bechamelsaus eroverheen. Rasp de Parmezaanse kaas over de schotel. Strooi er peper overheen en besprenkel met extra vergine olijfolie. Bak 40 minuten in de oven totdat de moussaka goudbruin is, laat 30 minuten rusten. Serveer met Griekse salade. νόστιμο φαγητό! Kali orexi!