Een triatlon bij 30 graden? Ben je dan wel goed bij je hoofd? Hanneke van Breugel debuteerde vorige week zaterdag op de hele triatlon, Patrick van de Sande op de halve afstand. Beide atleten van AV Generaal Michaëlis deden mee aan de Triathlon van Almere, of de Challenge Almere-Amsterdam, zoals de bekendste en oudste Nederlandse triatlon met drieduizend deelnemers tegenwoordig heet. Hanneke eindigde bij de vrouwen V40-44 op de eerste plaats, als snelste Nederlandse.
De hele triatlon start met 3,8 km zwemmen, gevolgd door 180 km fietsen en afsluitend de hele marathon van ruim 42 kilometer. Terwijl de deelnemers in Almere ’s morgens vroeg al zijn begonnen met het zwemmen, worden thuis in Best tijdens de reguliere zaterdagmorgentraining haar kansen gewogen. Bij de start van de marathon is het straks immers al middag, als de zon het hoogst aan de hemel staat. Hun trainingsmaat Bart van Linder, zelf een gelouterde triatleet, heeft er wel een mening over: “Veruit de meeste deelnemers aan zo’n triatlon, zoals Hanneke en Patrick, zijn goed getraind. Al zijn er altijd wel een paar bij die het alleen maar van hun bucketlist willen schrappen.”
Best wel warm
Hanneke van Breugel bekent na afloop ‘best wel te hebben opgezien tegen die hitte’. Ze had immers nog nooit een hele marathon gelopen, laat staan bij die temperatuur. Hoe zou dat gaan? Ook al had ze al wel vier halve triatlons volbracht. “Even na tweeën begon ik met die marathon, vier rondjes van 10 kilometer. Vooral die tweede en derde ronde waren zwaar”, brengt Hanneke verslag uit. “Maar 4 uur voor de hele marathon is dan zo slecht nog niet.” Ze had weinig ambulances gezien, maar wel veel atleten die even moesten wandelen. “Je hebt om de 2 kilometer een drinkpost met water, cola en sportdrank, dus: veel drinken!” Patrick beaamt dat: “Je verliest veel meer vocht dan je kan bijdrinken. Mijn horloge-app rekende uit dat ik tijdens de halve triatlon zo’n 6,5 liter had verloren.”
Hanneke was die morgen even voor achten van start gegaan met het zwemmen. Eerder beschreef ze die chaotische start treffend: ‘Alsof je in een wasmachine zit te klotsen’. “De watertemperatuur bepaalt of je dan een wetsuit aan mag of moet. Ik had ‘m aan, dan ben je toch sneller. Wel kroop er wat zeewier van boven naar binnen”, lacht ze. “Bij het fietsen was de eerste ronde nog mistig, de tweede was warmer. Maar dan kan je lekker een bidon water over je hoofd laten leeglopen. Al met al heb ik een supermooie dag gehad, ik hem ‘m goed verteerd.” Haar tijd was 10.30.48 uur.
Voorbereiding
Beiden hadden in mei al besloten om in Almere mee te doen. Als voorbereiding hadden ze vorige maand, tijdens een weekend met hun trainingsmaatjes van GM in Zoutelande, samen 165 km heen en 180 km teruggefietst. Die maand stond voor Hanneke verder vooral in het teken van duurlopen van meer dan 30 kilometer. “Voor dit seizoen ben in klaar met triatlons. Eerst even bijkomen, daarna rustig weer trainen. Misschien de Zevenheuvelenloop, en later plannen maken voor volgend jaar.”
Patrick (53) had na twee eerdere kwart triatlons - Triathlon het Groene Woud in Oirschot - de smaak te pakken gekregen. “Na die laatste heb ik besloten de halve te doen. In de vakantie ben ik begonnen met langere afstanden zwemmen, 1000 tot 1500 meter. Dat zwemmen ging goed in Almere”, vertelt Patrick. “Anders dan in het zwembad waar je lijnen volgt, zwem je bij een triatlon in het open water van boei naar boei. Da’s best moeilijk: even niet opletten en je zwemt te ver, en dat kost tijd. Het fietsen ging makkelijk: het doel was 30 km per uur, da’s gelukt. Het lopen zelf was zwaar, maar ik heb wel een stukje samen met Hanneke kunnen lopen.” Zijn eindtijd was 6.43.58 uur. Eten en drinken tijdens het fietsen had hij tijdens de training uitgebreid getest. “Je verliest al veel energie voor je ook maar aan het lopen toekomt”, verduidelijkt Patrick. “Een leerpunt voor een volgende keer is dat ik tijdens het lopen zelf meer moet eten.” Maar kómt er ook een vervolg? “Ja zeker”, beaamt hij volmondig. Beiden kijken immers terug op een unieke, mooie en spannende ervaring: “Alles moet kloppen op zo’n dag: het materiaal, de training, de voeding en ook tussen de oren.”