De leden van de Erfgoedvereniging Dye van Best zitten niet stil en dat al niet sinds 1967. Zij zetten zich continu in voor het behoud van het culturele erfgoed van Best en proberen daarnaast ook zoveel mogelijk informatie over de lokale geschiedenis te verzamelen, te verspreiden en mensen hiervoor te enthousiasmeren.
Door Lydia Notz
Wie denkt: ‘het is toch maar oude meuk’, gaat volledig voorbij aan een enorme verzameling van kennis en gegevens die voor onze gemeenschap van onschatbare waarde is. Opgericht is de vereniging met het doel de natuur vlakbij de urnenvelden van Best op de Aarlese Heide te beschermen. De oorspronkelijke naam luidde ‘Heemkundekring Best’, maar hier werd al gauw ‘Dye van Best’ aan toegevoegd. ‘Dye’ komt van ‘Die’ en werd door de Oirschotse bevolking op een negatieve manier gebruikt voor de bewoners van de toenmalige herdgangen Aarle, Naastenbest, Verrebest en de Vleut. De naamgeving is in 2018 veranderd in ‘Erfgoedvereniging Dye van Best’ om deze meer moderne term beter bij het brede publiek aan te laten sluiten.
Groeiende belangstelling voor geschiedenis
In de loop der jaren groeide de vereniging sterk in het aantal leden tot meer dan 300 in 2021. Elke vrijdagochtend komt de werkgroep beeld en geluid van 10.00 tot 12.00 uur in de Heemkamer van Prinsenhof bij elkaar om te vergaderen, nieuwe informatie te delen en ter plekke uit te zoeken. Op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur is er vrije inloop voor iedereen die oude dingen als gebruiksvoorwerpen, foto’s, bidprentjes, kranten, kaarten, brieven of andere waardevolle schatten, gebaseerd op de Bestse geschiedenis, af wil geven. ‘Beter bewaren dan weggooien’ luidt hier het motto.
Werkgroepen
Dye van Best is ingedeeld in een 20-tal werkgroepen met ieder een eigen contactpersoon en aandachtsgebied. Wie bijvoorbeeld meer wil weten over foto’s of films kan contact opnemen met de werkgroep beeld en geluid. Voor wat betreft het uitpluizen van gegevens duurt dit veelal langer dan menigeen zich kan voorstellen. Na het inleveren van oude foto’s volgt eerst een screening op relevantie in de zin van: gaat het over (personen uit) Best? Hierna wordt achterhaald wie precies deze personen zijn, inclusief de jaartallen. In een soms maandenlang durend vergelijking met andere foto’s of bidprentjes kan zo de identiteit bepaald worden indien deze nog niet bekend was, uiteraard alleen als de gegevens ook voor 100% correct zijn. Dit is de stelregel, anders telt de informatie niet mee. In aansluiting worden foto’s beschreven, gedigitaliseerd en gearchiveerd.
Genoeg informatie voor een museum
Gezien het feit dat er gedurende de inmiddels al 56 jaar van het bestaan van de vereniging een archief is ontstaan dat meerdere kamers vult, valt dit niet altijd mee. Alleen bidprentjes zijn er al bijna 10.000, gesorteerd op naam, zoals ook de ontelbare foto’s en krantenartikelen. In Prinsenhof zelf is een tweetal ruimtes als indrukwekkend monument ingericht met nog veel originele attributen van burgemeester Noterman. In een andere kamer wordt een oude schoolklas nagebootst.
Behalve het verzamelen van informatie, richt Dye van Best zich ook op een groot aantal activiteiten voor het publiek. Regelmatig organiseert zij tentoonstellingen, lezingen, rondleidingen en biedt zij ook lespakketten aan voor scholen.
Wil je meer weten over de Erfgoedvereniging Best? Kijk op de website www.dyevanbest.nl of loop op vrijdag- of zaterdagochtend vrijblijvend binnen.