Het plan om van Alaska via de westkust van Noord-, Midden- en Zuid-Amerika naar Patagonië te reizen ontstond al jaren geleden. Ervaring op hun motoren hadden ze genoeg opgedaan. Het paar wilde een bijzondere reis maken, een trip die ze lang zou heugen. Ze gingen niet over één nacht ijs. Allerlei voorbereidingen werden getroffen om verantwoord op weg te gaan. En toen kwam corona. De droom spatte uiteen, de reis moest worden afgeblazen. Gelukkig kwam het er uiteindelijk toch nog van. Erica Pennings en Hans de Jong blikken terug.
Door Theo Louwers
Inmiddels zijn ze twee maanden terug in Best. Ze wonen weer in hun eigen woning en kijken terug op een opmerkelijke reis. 60.000 kilometer legden ze op de motor af, een ontzagwekkende afstand. 441 dagen waren ze onderweg, ze bewogen in totaal 74.368 kilometer.
“We hebben op de motor op eerdere reizen heel Europa bezocht. Drie weken op vakantie is leuk, maar we wilden een langere reis maken. Landen in Zuid-Amerika bezoeken: Peru, Argentinië, Chili, er kwamen steeds meer landen bij en langzamerhand ontstond het plan om van Alaska naar Patagonië te rijden. Van het noordelijkste puntje van Noord-Amerika via Midden-Amerika naar Ushuaia, de zuidelijkste stad van het Zuid-Amerikaanse continent. We hadden alles goed voorbereid, maar toen strooide corona roet in het eten”, vertelt Erica.
Sparen
Hans en Erica planden hun voorgenomen reis zorgvuldig. Hans: “We richtten ons leven in op de reis die we wilden maken. Budget opbouwen door jarenlang te sparen en ouders informeren wat we van plan waren. Dat was spannend, ze hadden het er moeilijk mee. We waren uiteindelijk klaar om te vertrekken: huis verhuurd, banen opgezegd, tickets gekocht en toen kon het door corona niet doorgaan. We hadden wel in de gaten dat corona niet in een paar weken voorbij zou zijn. Er zat niets anders op dan te wachten tot het moment daar was dat we wel konden gaan. We konden ons werk weer oppakken en de mensen die ons huis wilden huren werkten ook geweldig mee. Ze zochten en vonden een andere tijdelijke woning. Twee jaar keken we uit naar het invullen van onze droomreis.”
Vertrek
Anderhalf jaar geleden was het moment daar. Na een afscheidsfeestje thuis reed het paar naar de kust om per boor naar Londen af te reizen. Vandaaruit ging de reis per vliegtuig naar Canada.
Hans: “Je krijgt te maken met veel tussenpartijen om de motoren op hun plek te krijgen. Voor ons was dat Vancouver. Daar konden we onze motoren, Yamaha’s Tenere 700, ophalen. Toen we de motoren wilden ophalen, bleek dat er een vergissing was gemaakt. Er was een verkeerde motor afgeleverd in Vancouver. Na het nodige papierwerk en veel overleg was het na een paar uur geregeld. De juiste motor was terecht. We zijn een week in Vancouver gebleven.”
Lastig
In het voortraject liepen Erica en Hans tegen allerlei lastige kwesties aan. Erica: “Je zit bijvoorbeeld met doorlopende reisverzekeringen. De meeste verzekeringen lopen 90 of 180 dagen door. Je moet de hypotheek van je woning regelen. Je krijgt te maken met talrijke grensovergangen. Elk land heeft zijn eigen regels. We hadden er op gerekend dat we per grensovergang minstens een dag kwijt zouden zijn. Bij het inschrijven aan de grens van de motoren moesten we vaak van loket naar loket. Je treft er meer lotgenoten en via een whatsappgroep voor motorrijders, waar we samen met meer dan honderd andere motorrijders deel van uitmaakten, kregen we veel tips. Ook op internet kun je veel informatie vinden. Achteraf bezien viel het mee. Gemiddeld duurde een grensovergang drie uur.”
Uitdaging
Het paar legde per dag vaak lange afstanden af. “We hadden een klassieke rolverdeling. Ik deed de huishoudelijke zaken”, vertelt Erica, “Hans nam de technische zaken voor zijn rekening. Zo moesten we regelmatig de banden verwisselen. Olie verversen, luchtfilters en kettingen vervangen. Soms was het moeilijk om aan onderdelen te komen. Het was dan ook hele uitdaging om je reis goed te plannen. We reden regelmatig in gebieden waar geen enkel tankstation of garage te vinden was. Als je dan een paar worden Spaans kent, is dat een voordeel.”
Contacten
Reizen op de motor is een ervaring op zich. Erica: “Je komt door kleine dorpjes, je hebt contact met mensen en je ziet veel bezienswaardigheden. Naast de toeristische plekken zie je het land en het dagelijks leven. Vooral dat is heel bijzonder. We hebben veel offroad gereden, je zoekt je grenzen op zonder eroverheen te gaan. Je moet goed voorbereid zijn: een extra jerrycan brandstof mee, een grote tank op de motor. Je kunt met een tank 550 kilometer afleggen. Soms is dat echt nodig. Je moet voedsel bij je hebben. We hebben op de hele reis maar één lekke band gehad. Een knipperlicht werkte niet en in Frankrijk ging er een koppelingskabel stuk. In Zuid-Amerika trilde een moer van de ophanging van het motorblok van Hans. Moesten we 100 kilometer terugrijden om een garage te vinden die de moer kon leveren.”
“Slapen deden we in een tentje, regelmatig in the middle of now where of in een hotel”, vult Hans aan. Bij een gletsjermeer in Canada maakten we een stop bij een uitzichtpunt. Er stopte een camper met een Nederlands kenteken op hetzelfde punt. Het echtpaar van de camper had aan onze kentekens gezien dat wij ook Nederlanders waren. Bleken ze uit Best te komen.”
Antarctica
Na ruim veertien maanden op de motor doemde in het zuiden van Argentinië de stad Ushuaia op. “De stad ligt redelijk dicht bij Antarctica, twee en een halve dag varen”, aldus Erica. “We hoorden dat de laatste boottrip van het seizoen naar Antarctica op stapel stond. De bootreis duurde in totaal tien dagen. Samen met en flinke groep toeristen en wetenschappers hebben we Antarctica bezocht. Een unieke kans om mee te maken. Je komt in een heel andere wereld. Met zodiacs, snelle rubberboten, hebben we tussen de ijsschotsen met pinguïns gevaren. Alles is gericht op veiligheid, want het kan er flink stormen.”
Na de exclusieve bootreis diende de terugtocht naar huis zich aan. Hans: “Oorspronkelijk zouden naar Buenos Aires rijden om daar per vliegtuig naar Nederland te gaan. Als je dan op Schiphol staat ben je in een uur thuis. Dat vonden we toch te abrupt. We besloten nog naar Zuid-Brazilië te rijden, daarna Paraguay en Uruguay aan te doen. Vooral Paraguay is een schitterend land, het heeft iets bijzonders. Nu hadden we de kans, anders kom je er niet gemakkelijk.”
Vanuit Buenos Aires reisden Erica en Hans naar Europa. Hans: “We zijn naar Madrid gevlogen en vandaar hebben we er drie maanden over gedaan om naar huis te rijden. Europa voelt als thuis en we moesten eerst enkele weken acclimatiseren. We zouden het zo weer doen. We hebben nog dromen genoeg. Of het weer zo’n lange reis moet worden, weten we niet. Wel een trip van een paar maanden, dat lijkt ons wel wat.” Hans is weer aan het werk bij zijn oude baas en Erica voert gesprekken.
Voor meer informatie en foto’s over de bijzondere reis, kijk op Instagram op: _Best2west of op YouTube Best2west.