De beelden van de dierenopvang in Eindhoven blijven op het netvlies plakken. Hele jonge net uit het ei gekropen vogeltjes, veel poezen, honden en allerlei andere dieren worden ter opvang aangeboden. “Toen ik in Best kwam wonen, wilde ik iets nuttigs doen”, vertelt José de Vries. “Ik ben een dierenliefhebber en vrijwilligerswerk voor de Regionale Opvang Zwerfdieren Eindhoven leek me leuk werk. Ik werk op de meldkamer en je hebt dan een goed overzicht van wat er op een dag aan meldingen binnenkomt.”
Door Theo Louwers
Per 1 januari vorig jaar is Stichting ROZE (Regionale Opvang Zwerfdieren Eindhoven) verantwoordelijk voor de opvang van zwerfdieren en wilde dieren in nood voor Eindhoven en 13 regiogemeenten, waaronder Best. De stichting beschikt over opvangfaciliteiten voor honden, katten, konijnen, knaagdieren, vogels, hobbydieren en reptielen/amfibieën. In het wild levende dieren uit de regio worden 24 uur opgevangen en verzorgd en gaan vervolgens naar Vogelasiel Someren.
Op het moment van ons bezoek komt er een melding binnen van een gevonden hond. Als snel weten de vrijwilligers van ROZE te achterhalen wie de eigenaar is. Aanvankelijk wil het baasje niets van zijn hond weten, maar met de juiste vragen en aangereikte voorstellen komt het toch nog goed. De vrijwilligers houden er een goed gevoel aan over.
Meldkamer
“Wie een huisdier heeft gevonden, kan het beste contact opnemen met de meldkamer van de dierenambulance”, adviseert José. Bij de meldkamer komen 24 uur per dag en zeven dagen van de week de meldingen binnen. “Wij controleren of het dier al als vermist is aangemeld en sturen eventueel een dierenambulance voor een chipcontrole.”
Wie een huisdier kwijt is, kan dit melden op de website www.rozeindhoven.nl/gevonden-dieren, op www.amivedi.nl en op social media.
Pascale Attema is assistent beheerder van de dierenopvang. “We hebben dierenverzorgers nodig, bestuurders van de dierenambulances, mensen die de meldkamer bemannen en vrijwilligers die de wildopvang voor hun rekening nemen. Het werk, één van de meest ondergewaardeerde vrijwilligersfuncties, wordt vaak onderschat. Je moet veel weten van dieren, snel kunnen schakelen, overzicht houden, een route kunnen plannen en prioriteiten stellen. Moet er iemand naar toe als er een melding binnenkomt?”
10.000 meldingen
Ondanks de intensiteit van het vrijwilligerswerk vindt José de Vries, voorheen eigenaar van een callcenter, het werk leuk en verslavend. “Ik zit hier zo op mijn plek”, zegt de Bestse. “Het werk moet wel bij je passen, maar dieren zijn mijn passie. Je doet het vrijwilligerswerk voor de lol, maar de samenwerking met de andere vrijwilligers maakt het werk bijzonder.”
“Het ophalen en wegzetten van dieren zorgt voor stress”, zegt Pascale. “Bij crisisopvang van dieren heb je te maken met eigendomsverhoudingen. Onze voorlichtende rol is ook belangrijk. Helaas hebben we te weinig vrijwilligers die we kunnen inzetten en te weinig ambulances. Dat betekent dus constant keuzes maken en dan is soms lastig als er veel meldingen uit ons grote voedingsgebied binnenkomen. De kunst is om een situatie juist in te schatten. Je bent als lid van de meldkamer de steun en toeverlaat van de melder, maar wij weten ook niet alles. Het belang van de dieren staat echter voorop.”
Dat ROZE voorziet in een behoefte is duidelijk. Alleen dit jaar zijn er bijvoorbeeld 1200 katten bij de dierenopvang gemeld en zijn er 10.000 meldingen binnengekomen. Tussen 8.00 en 13.00 uur rinkelt de telefoon 40 keer.
Opvangcentrum
Stichting ROZE werkt vanuit een nieuw, duurzaam opvangcentrum aan de Kanaaldijk Noord 127a in Eindhoven. Inmiddels werken er vijftien betaalde medewerkers, een aantal stagiaires en veel vrijwilligers om de dieren in de opvang de best mogelijke zorg te geven en alles wat er bij de opvang komt kijken in goede banen te leiden. Naast een opvang voor zwerfdieren is Stichting ROZE ook een werkgelegenheidsproject. Door de samenwerking met instanties als gemeente, UWV, WijEindhoven en regionale participatiebedrijven zoals Ergon, WSD, KempenPlus en Senzer vinden diverse mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt er een baan.
Adoptie
Bij de stichting zijn ze blij als er dieren in een huiselijke kring worden opgenomen. Dieren, die een thuis zoeken, staan op www.rozeindhoven.nl/asieldieren, www.dierenasiels.com en op social media. Wie interesse heeft in een dier, kan een online intakeformulier invullen. Is er een potentiële match, dan neemt de opvang contact op voor een eerste live kennismaking.
Is er een dier in nood? Bel dan de dierenambulance via 040-7470100. Dit nummer is 24/7 bereikbaar (tussen 22.00 en 9.00 alleen voor spoed).
Voor meer informatie over de stichting kan contact worden opgenomen via 040-7470147 of info@rozeindhoven.nl of de website www.rozeindhoven.nl.