ChristenUnie Best vraagt al enkele jaren aandacht voor het onderwerp mensenhandel in relatie tot arbeidsmigranten. “Vanuit onze overtuiging dat we moeten omzien naar onze naasten, met name de meest kwetsbaren”, aldus raadslid Wouter Bondt. “De arbeidsmigranten komen hier om het werk doen wat geen enkele Nederlander wil doen. Zonder arbeidsmigranten zouden veel bedrijven niet kunnen bestaan. Maar het lukt ons maar mondjesmaat om goed voor deze mensen te zorgen.”

Door Theo Louwers

“Als we het in deze raad hebben over arbeidsmigranten dan hebben we het eigenlijk altijd over huisvesting en handhaving hierop. Dit is niet onbelangrijk, maar we missen daarmee een belangrijker ander aspect”, sprak Bondt vorige week maandagavond tijdens de behandeling van de Kadernota 2024.

In december ontving de raad een brief over de rechten van de arbeidsmigrant. Dit was voor ons de aanleiding om de wethouder enkele schriftelijke vragen te stellen. De beantwoording gaf aanleiding om hier verder in te duiken. Met een voor mij schokkend resultaat. Met LEV Best heb ik een aantal keer gesproken. Afgelopen jaren is LEV Best zonder subsidie bezig geweest met arbeidsmigranten. Sinds dit jaar krijgt LEV 1-2 uur per week de tijd voor dit onderwerp. In de afgelopen jaren zijn er flyers in diverse talen ontwikkeld en rondgedeeld, zijn er Poolse vrijwilligers geworven en er zijn diverse andere initiatieven ontwikkeld. Dit heeft er nog niet toe geleid dat arbeidsmigranten makkelijk de weg weten te vinden richting hulpverlening en het proactief op zoek gaan naar de goede informatie, zoals hun rechten bij wonen, werk, zorg, etc.”

Problematiek

Bondt ontving van de afgelopen twee jaar de jaarverslagen en van afgelopen jaar de kwartaalrapportage van LEV Best. “In de verslagen staan gerapporteerd: dat arbeidsmigranten hulpverlegen zijn en niet de weg naar hulpverlening weten te vinden. Bij Poolse, Bulgaarse en Roemeense mensen is grote sprake van wantrouwen richting de overheid in het land van herkomst. Vandaar dat zij niet automatisch om hulp vragen bij organisaties. Eenmaal in de hulpverlening is er niet zelden sprake van meervoudige problematiek. De problematiek is dusdanig ingewikkeld en de taalbarrière groot dat er geen beginnen is aan een oplossing, aldus een schuldhulpverlener. Poolse vrijwilligers zijn geworven en even hard weer weggegaan, omdat ze zo schrokken van de verhalen die ze hoorden. Ze werden niet voorbereid en opgeleid om met mensen met dergelijke problemen om te gaan. De situatie van arbeidsmigranten en de ondersteuning die nodig is vergt een andere aanpak dan bij andere doelgroepen. Wethouder, bent u op de hoogte van de complete inhoud van deze verslagen? Waarom is de raad niet geïnformeerd over deze enorme problematiek?”

Overleg

Aanvankelijk was er iedere paar maanden een breed overleg arbeidsmigranten. “Onder andere de gemeente, LEV, BOA, wijkcoördinator en politie namen deel aan dit overleg”, aldus Bondt. “Een multidisciplinair overleg waarbij ieder vanuit eigen expertise naar de situatie van arbeidsmigranten kijkt. Zo weet iedereen van elkaar wat er speelt en wie wat kan doen om de zaken waar je tegen aan loopt consequent op te pakken. Nu hoor ik dat dit overleg al ruim een jaar niet heeft plaats gevonden. We concluderen dat het probleem groot is en de oplossing ver weg. Daarom pleiten wij voor een begin van de oplossing, namelijk meer tijd besteden om in deze problematiek echt stappen te kunnen zetten. In overleg met LEV Best, LEV Helmond en sleutelfiguren blijkt dat er best ideeën en ervaringen zijn met betrekking tot de aanpak. Maar de tijd hebben zij hiervoor momenteel niet.”

Amendement

De ChristenUnie stelde een amendement op om geld beschikbaar te stellen om de problematiek van de arbeidsmigranten aan te pakken. Bondt vroeg minstens 12 uur per week om meer tijd te hebben. “Wij zullen de komende maanden richting de begroting gebruiken om verder in dit onderwerp te duiken. We hopen dat er straks in de begroting te lezen is dat er meer en grotere stappen gezet gaan worden.”

Wethouder Veronique (Best Open) ontraadde het amendement. “Het amendement gaat in op uren en één organisatie. Dat past niet in de Kaderbrief. LEV heeft mij niet aangesproken en dat verbaast me. Ik ga eerst met LEV in gesprek. We stellen een adviseur nieuwkomers aan en ik kom met een voorstel naar de raad als er niet genoeg geld beschikbaar is.”

Na de belofte van de wethouder trok Bondt het amendement in.