De gemeente Best heeft de afgelopen drie maanden deelgenomen aan de cybersecurity game HackShield. De gemeente hecht veel waarde aan de online veiligheid van kinderen. HackShield is een game die kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud spelenderwijs leert over veilig internetten. Kinderen, in de game ook wel Cyber Agents genoemd, leren online gevaar herkennen en voorkomen. Zo kunnen ze niet alleen zichzelf, maar ook hun omgeving beschermen tegen online gevaar.

Door Theo Louwers

Vorige week werden drie kinderen met de hoogste score door burgemeester Hans Ubachs en wethouder Veronique Zeeman in het zonnetje gezet in de binnentuin van het gemeentehuis. “Met het programma proberen we kinderen cyberwaardig te maken en op een speelse wijze laten zien wat er kan gebeuren als je het internet op gaat”, sprak de burgemeester. “Enige tijd geleden was de start op kindcentrum Bricks en daarna verspreidde zich de daaraan gekoppelde competitie over Best en de regio.”

Lisa, Mees en Vera waren de winnaars van de competitie. Zij behaalden de meeste punten en kregen uit handen van de burgemeester verschillende prijzen waaronder een datablock, een speldje, een fraai T-shirt en een cadeaubon van de Bonte Koe.

Ontwerpen

Lisa behaalde de meeste punten en eindigde zodoende op de eerste plaats. “Zij had in de Jeugdraad gehoord over deze app en ons gevraagd of zij dit ook mocht spelen”, lichtte haar moeder toe. “Wij limiteren de kinderen met betrekking tot schermtijd, tenzij het nuttig is. Online schaken en Squla mogen bijvoorbeeld altijd gedaan worden. Toen Lisa ons liet zien wat HackShield was, werd deze app toegevoegd aan de toegestane schermtijd. Dit vond Lisa erg leuk. Zij vindt het leuk om levels van anderen te proberen en ze vindt het heerlijk om zelf levels te ontwerpen en later weer te verbeteren. Mooie plannen worden bedacht en opgeven is geen optie.”

De poster van HackShield, prominent opgehangen en zichtbaar in de binnentuin, hangt ook op de kamer van Mees. “Hij heeft ons het verschil uitgelegd tussen een hacker en een ethisch hacker en zijn profielnaam op Netflix is Mees en Finn, zijn broertje, HackShield. Hij vindt het reuze interessant en vindt het ook erg fijn als hij er mensen mee kan helpen”, vatte de burgemeester de ideeën van Mees samen.

Vera zag wat haar zus Lisa aan het doen was en daardoor raakte ze zelf ook enthousiast. “Vera heeft vervolgens een eigen HackShield-account gekregen en ze is zelf aan de slag gegaan. Vera vindt het vooral leuk om levels te ontwerpen. Soms maakt ze herkenbare vormen in een level, soms is het makkelijk en soms erg moeilijk. Vera en Lisa nodigen elkaar uit om elkaars levels te proberen en dan kunnen ze samen lachen over de frustraties van de ander. Vera vindt het leuk om alle nieuwe dingen in HackShield te ontdekken. Als de schooldag lang en soms ook vervelend is geweest, dan vindt Vera het fijn om lekker op haar lievelingsplek onderuitgezakt te zitten en haar koppie te breken op de vele HackShield-levels.”

Tips

Vera, na de vakantie leerling van groep 7 van kindcentrum Antonius, speelt HackShield op haar telefoon. “Je moet handig en slim zijn”, legt Vera uit. ‘Hoe meer punten je verzamelt, hoe verder je komt. Je leert zo hoe je hacken tegen kunt gaan.”

Op de vraag of ze nog een tip heeft voor kinderen die op hun telefoon of computer actief zijn. Zegt ze: “Je moet altijd een moeilijk wachtwoord bedenken, maar het moet ook niet te moeilijk zijn. Je moet het goed kunnen onthouden.