Eerder deden zorginstellingen mee aan het project ‘Into dementia’. Een container was ingericht als een woning. Op een slimme manier was de wereld van mensen met dementie in het concept verwerkt. Confronterend en soms ontluisterend was het. Nu maakt een VR-bril het mogelijk om soortgelijke ervaringen te ondergaan. Makkelijker en veel goedkoper.
Door Theo Louwers
DagBest, een kleinschalige dagbesteding aan De Ronde 15, heeft de beschikking over VR-brillen. VR staat voor virtual reality. Als je zo’n bril opzet zie je als het ware een andere realiteit om je heen. Met een VR-bril, die je afsluit van de echte wereld om je heen, laat je degene die de bril opzet een door een computerprogramma gecreëerde schijnwerkelijkheid in 3 D meemaken. Ideaal om bijvoorbeeld mantelzorgers in de wereld van mensen met dementie in te voeren. Ze ondergaan dan in een huiselijke omgeving de strubbelingen en angsten die mensen met dementie beleven. Met behulp van controllers, in iedere hand een, kun je kastjes openen of spullen oppakken.
Beleving
Om de beleving van een VR-bril te ondergaan nodigde DagBest de verslaggever van Groeiend Best uit. In een lokaal van de dagbesteding is een stoel in het midden van de ruimte opgesteld. Henk van den Heuvel, coördinator van het project, legt uit hoe de VR-bril met de controllers werkt. “Je moet op de stoel gaan zitten en de bril opzetten. Je wordt dan meegenomen in de wereld van mensen met dementie en je ondergaat aan den lijve waar mensen met dementie tegenaan lopen. We hebben al verschillende mensen de kans gegeven om dit te ondergaan en vaak krijgen we te horen: ‘Nu begrijp ik beter wat er aan de hand is als mensen dementie hebben”, aldus de coördinator. “De VR-bril is vooral bedoeld voor mensen die iets over dementie willen weten. We hebben speciaal voor mantelzorgers een ‘film’ die nog een stapje verder gaat. Begeleiding van onze kant is belangrijk, want soms worden mensen echt emotioneel als ze de bril hebben op gehad. Zelfs voor mensen die in de zorg werken en dagelijks met mensen met dementie te maken hebben, is de werking van de VR-bril een eyeopener.”
Fictief
Zittend op de stoel krijg ik de VR-bril op mijn hoofd geplaatst. De wereld om mij wordt buitengesloten. In elke hand krijg ik een controller. Wat ik ermee moet doen, krijg ik snel door. Voor mijn ogen speelt zich een nieuwe situatie af. Een heldere stem zegt me wat ik moet doen. Ik heb zojuist boodschappen gedaan. Kaas en melk moeten in de koelkast worden gezet. ‘Maak de deur van de koelkast maar open’, adviseert de stem. Met de controller kan ik de deur van de koelkast openen en melk en kaas erin leggen.
Op tafel ligt een briefje met to do zaken. Oppakken met de controller gaat na enig oefenen gemakkelijk. Zo word je de nieuwe realiteit ingezogen. Het wordt vooral interessant als de dochter ten tonele verschijnt. Zij verwijt haar vader dat hij alweer boodschappen heeft gedaan en het zoveelste pak melk heeft gekocht. De frustraties en wanhoop stapelen zich op.
Aanmelden
Voor wie wordt geconfronteerd met dementie en wil weten hoe de persoon waarvoor ze mantelzorger zijn de ziekte ondergaat, is het ondergaan van de ervaringen met de VR-bril een onvergetelijke beleving. Er ontstaat meer begrip voor mensen met dementie en de bril laat zien en ervaren hoe het beste handelend kan worden opgetreden.
Wie ook wil ervaren hoe mensen met dementie hun wereld beleven kan zich aanmelden bij Henk van den Heuvel via 0642991953 of henkvandenheuvel@onsmail.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden.
Het project start op 5 september om 13.30 uur. Andere data zijn 12 en 26 september, 27 en 29 september, 3, 10, 11 en 13 oktober.