De Korfbalvereniging Best heeft alle reden voor een feestje: zij bestaan deze maand 60 jaar. Adriaan Heijkants (bestuursvoorzitter) en Maurice Strik (bestuurslid) vertellen enthousiast en vol betrokkenheid over ‘hun’ in 1963 opgerichte vereniging, met de oorspronkelijke naam ‘De kanaries Best’.
Door Lydia Notz
DKB was destijds gevestigd op de locatie van de huidige hockeyvelden met alleen een oude directiekeet, zonder stroom en water. Dat is tegenwoordig aan de Jacob van Wassenaarstraat 65 gelukkig wel anders.
Inmiddels heeft DKB ongeveer 150 actieve en ondersteunende leden tussen 4 en 73 jaar. Dit illustreert meteen het karakter van de club die een hoge maatschappelijke betrokkenheid kent. “Iedereen die wil sporten, is welkom bij ons vanaf een leeftijd van 4 jaar”, licht Adriaan toe. “Wij hebben natuurlijk de reguliere leeftijdsindeling bij de jeugd, maar de andere helft van de sporters bij ons zijn volwassen. Naast een ‘Oldstars team’ van 55 plussers, kennen wij ook een ‘G-team’ van mensen met een beperking die bij ons wekelijks komen sporten.”
Sporten bij DKB is er ook op gericht om een goede balans te houden tussen sportieve prestaties en gezellige nevenactiviteiten. “De mate aan goede sociale contacten is hier zo groot, dat er ook een aantal stelletjes uit zijn ontstaan”, aldus Adriaan. “Wij hechten veel waarde aan een open en goede sfeer.”
Een sport voor slimme teamplayers
Korfbal is in tegenstelling tot andere sporten in Nederland een gemengde met zowel vrouwen alsook mannen. Omdat de bal niet gedribbeld mag worden zoals bij basketbal, ben je meer afhankelijk van een tactisch en goed samenspel met je teamleden. De korf die vroeger van riet was gemaakt, is tegenwoordig van kunststof. Deze is bevestigd aan een paal en heeft een totale hoogte van 3,5 meter (lager voor de jeugd), rondom scoren is daardoor mogelijk maar ook erg moeilijk. Dit is ooit wel anders geweest.
Korfbal is van origine een Nederlands en ontstond in 1902, met invloeden van het Zweedse ‘Ringboll.’ In Nederland werd de ring al snel vervangen door een rieten mand. De sport was zo populair dat de oprichter, Nico Broekhuysen die zelf docent van een school in Amsterdam was, dit spel met collega docenten en leerlingen begon te spelen. Een jaar later bestond er een vijftal korfbalverenigingen en was de tijd rijp voor het ontstaan van de Nederlandse Korfbal Bond met Nico als voorzitter. In 1938 werd deze bond zelfs koninklijk en hierdoor kreeg Korfbal meer algemene bekendheid en waardering.
In de loop der jaren is de korf vervangen door een kunststof korf, wordt de sport met 8 spelers in 2 en niet meer met 12 spelers in 3 vakken gespeeld (wat oorspronkelijk wel zo was) en zijn de speelvelden kleiner geworden. Hierdoor zijn er meer dynamiek en snelheid in het spel ontstaan.
De kracht van korfbal voor je ontwikkeling
Scoren en prestatie zijn van ondergeschikt belang; wat hier telt zijn vooral sociale vaardigheden en veiligheid, in de praktijk direct zichtbaar door inclusie van andere groepen en seksegelijkheid. Maurice vult aan: “je kunt als ouder je kind met een gerust hart op het veld achterlaten, het is hier in veilige handen”. Bij Korfbal wordt tevens veel aandacht besteed aan de brede motorische ontwikkeling van spelers, maar ook aan de tactische kant van het spel. Volgens Adriaan leer je hier pas goed samenspelen, aanvallen en verdedigen en “zoals Louis van Gaal zei: als je wilt leren verdedigen, moet je eerst korfballen.”
Interesse in korfbal? Kijk voor meer informatie op: www.kvdkb.nl.
J