Gall & Gall in winkelcentrum Heivelden heeft een bijzondere drank: Che Dona Luce limoncello. Limoncello is op meerdere plekken verkrijgbaar, maar de limoncello die door Harrie Vet en Nick van den Nieuwenhof is ontwikkeld en geproduceerd smaakt buitengewoon heerlijk. Klanten van Gall & Gall hebben dezelfde ervaring. De eerste serie flessen van de gele lekkernij vlogen weg uit de winkel.
Door Theo Louwers
Sjaak van Houts van Gall & Gall zat in no time zonder de smaakvolle limoncello. Via een snelle bestelling heeft hij weer genoeg voorraad. “Ik had de limoncello geproefd en hij smaakte heel lekker. Zeker als hij flink gekoeld uit het vriesvak komt. Ik heb contact gelegd met de producenten en gezegd dat we zaken kunnen doen als ze konden leveren. Het is een heel goed product, dat zichzelf verkoopt. Als we mensen laten proeven, aarzelen geen moment en kopen een fles.”
Idee geplant
Harrie Vet en Nick van den Nieuwenhof, twee Eindhovense vrienden, kregen enige tijd geleden voor het eerst de smaak van limoncello te pakken. Dat was in een restaurant in de Kerkstraat in Eindhoven. “Toen ik met mijn vriendin in Toscane was, liepen we tegen een recept aan van twee Zweedse vrouwen. Zij wonen in Italië en maakten zelf limoncello. Ik wilde ook graag eigen limoncello maken en kreeg het recept van de twee vrouwen gemaild. Ik vond ook een recept op internet en na enig zoeken stelden wij ons eigen recept samen. De citroenen zijn gerijpt onder de zuidelijke zon en gebotteld in de Lichtstad. Zo ontstaat een heerlijk frisse citroensmaak. De flessen zijn zo gemaakt dat aan de onderkant een drukknopje zit. Als je daar op drukt schijnt er licht door de fles. Che Dona Luce betekent dan ook: limoncello die licht geeft.”
Schillen citroenen
In Nederland legde het duo contact met de Philips Fruittuin. Harrie Vet: “Philips Fruittuin levert ons via hun contacten de beste biologische citroenen. De citroenen worden met de hand zo dun mogelijk geschild zodat ze minder suiker bevatten. Door onze ambachtelijke manier van werken ontstaat er een goede balans en is het product minder zuur. Het restant van de citroenen wordt door zorgboerderij ‘t Huisven verwerkt tot Limonzero, een alcoholvrij drankje. Zo snijdt het mes aan twee kanten en wordt er niets verspild.”
Gouden medaille
Op de International Wine and Spirit Competition (IWSC) in Londen behaalde limoncello Che Dona Luce dit jaar de gouden medaille. Harrie en Nick werden met hun drankje gekozen als beste limoncellomakers.