Het Regionaal Werkbedrijf en het Huis naar Werk, die in Zuidoost-Brabant gericht zijn op het verbeteren van de werking van de arbeidsmarkt en het bijeenbrengen van vraag en aanbod op die markt, gaan hun samenwerking intensiveren. De 23 partijen die samen deze twee partijen vormen, hebben op 21 juni een samenwerkingsovereenkomst getekend. Vanaf nu werken zij samen in één bestuur voor de arbeidsmarktregio Zuidoost-Brabant aan het oplossen van vraagstukken en de uitvoering hiervan. Dit doen ze onder de noemer Huis naar Werk.

In het Huis naar Werk wordt met verschillende partners samengewerkt om inwoners en werkgevers via één loket te helpen bij vragen op het gebied van werk, scholing en ontwikkeling. Huis naar Werk ondersteunt inwoners bij het vinden en behouden van werk. Het gaat dan over trajecten van werk naar werk, van school naar werk en van uitkering naar werk. Ze richt zich in haar dienstverlening in het verder (door)ontwikkelen van talenten en/of het vinden van passende scholing. Werkgevers helpt ze bij hun arbeidsmarktvraagstukken, waarbij het vinden van voldoende personeel in de huidige krappe arbeidsmarkt een hele belangrijke is.

Ondertekening in Eindhoven

De ondertekening vond plaats in het Huis naar Werk aan het Stadhuisplein in Eindhoven en werd bijgewoond door zo’n 75 mensen. Tijdens dit feestelijke moment vertelde Enrico Sterken (UWV) over het ontstaan van Huis naar Werk ten tijde van de coronacrisis. Het Huis naar Werk moest ervoor zorgen dat mensen aan het werk bleven of nieuw werk vonden. Hij prees alle medewerkers “die hun deskundigheid en creativiteit inzetten, bijvoorbeeld om werkgevers door het bos van regelingen en instrumenten te gidsen.”

Drie medewerkers van Huis naar Werk schetsten aan de hand van een aantal voorbeelden uit de praktijk wat de meerwaarde is van het Huis naar Werk voor inwoners en werkgevers. Wethouder Saskia Lammers (welzijn, werk en armoede) van de gemeente Eindhoven sloot de bijeenkomst af. Volgens haar speelt het hebben en behouden van werk en het in dienst hebben van voldoende en juist gekwalificeerde werknemers een cruciale rol bij de oplossing van vele actuele knelpunten in de samenleving. “Dat maakt ons werk zo mooi, dat maakt deze samenwerking zo nodig”, hield zij haar gehoor voor.

Samenwerkingspartners

De samenwerkingsovereenkomst is getekend door gemeente Bergeijk, Best, Bladel, Eersel, Eindhoven, Heeze-Leende, Nuenen c.a., Oirschot, Reusel-de Mierden, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre en UWV, VNONCW Brabant Zeeland, FNV, CNV, Summacollege, Samenwerkingsverband voor Passend Voortgezet Onderwijs Eindhoven/Kempenland, SBB en de sociale ontwikkelbedrijven KempenPlus, WSD en Ergon.