Seniorenverenigingen KBO Best en PVGE Best hielden in samenwerking met de Diabetesvereniging, zorgverleners én vrijwilligers van KBO-Brabant vorige week woensdag een vitaliteitscheck. Het doel was dat 50-plussers op een laagdrempelige manier inzicht kregen in hun gezondheidssituatie aan de hand van allerlei metingen van kracht, conditie, evenwicht, stabiliteit, ogen, lenigheid en glucose.

Door Theo Louwers

Een groot aantal zorgverleners was in de sporthal aanwezig om tests af te nemen. Fysiotherapeuten, artsen, diëtist, buurtsport- en leefstijlcoach, opticien en tandarts. “De deelname aan de vitaliteitscheck was gratis”, meldde Paul Gondrie, voorzitter van KBO-Best. “We hebben duizend euro subsidie gekregen van Stichting Leefbaarheid Luchthaven Eindhoven. Mede door de inzet van veel vrijwilligers is deze check mogelijk.”

Bewust

Leo Bisschops, voorzitter KBO-Brabant, vond het belangrijk dat ouderen bewust worden gemaakt hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. “Aan de hand van een aantal tests kunnen ouderen bekijken hoe ze ervoor staan op bepaalde onderdelen en wat ze vervolgens willen oppakken om te verbeteren.”

Smart Floor

Valpreventie is uitermate belangrijk, want elke 5 minuten belandt er in Nederland een 65-plusser op de eerste hulp na een valongeval. Niet eerder was er zoveel aandacht voor valpreventie op een Vitaliteitsdag van KBO-Brabant.

Nieuw op de dag in Best was de gerichte signalering van valrisico met de Smart Floor. Ruim 60 deelnemers konden over een slimme vloer met sensoren lopen. Vrijwel meteen was duidelijk of zij een laag, verhoogd of hoog valrisico hadden. De aanwezige fysiotherapeut van de Smart Floor gaf vervolgens advies over de opvolging. Wethouder Veronique Zeeman (Best Open), die de dag opende, werd uitgenodigd om als eerste een test op de Smart Floor uit te voeren. Ze moest enkele malen over de Smart Floor lopen met registratiesensoren om de enkels. Deskundigen hielden op een computerscherm in de gaten hoe de test verliep. De wethouder kon na afloop gelukkig melden: “Het valrisico is bij mij gelukkig nihil”, riep ze opgewekt. Ook Zeeman wees op het belang van de eigen verantwoordelijkheid en bewustwording. “Als gemeente zouden we de vitaliteitscheck kunnen ondersteunen als de financiën te beperkt zijn.

Jong leert van oud en andersom

In de sporthal waren tien stations opgezet waar de vitaliteit gemeten kon worden. Giel van Schijndel legde op een station een ijzeren staaf in de nek en deed vervolgens een aantal kniebuigingen. Met een goed resultaat als gevolg.

De fysieke aspecten zijn volgens Paul Gondrie niet het allerbelangrijkst, het gaat ook om de gesprekken over levensvragen en sociaal netwerk. “Vitaliteit betekent levenskracht en die hebben we allemaal nodig. Het gaat hierbij niet alleen om de scores op de fysieke metingen, maar zeker ook om de mentale gezondheid en zingeving. Even belangrijk is dat de vitaliteitsmetingen gedaan worden in een gezellige en informele omgeving. Het is mooi meegenomen als deelnemers nog nuttige tips mee naar huis nemen. Een mooie bijvangst van de dag is de samenwerking tussen studenten en senioren. Jong leert van oud en andersom.”

Er kwamen 60 deelnemers, verdeeld over drie groepen. “We hadden op deze dag niet meer plek waardoor we menen moesten teleurstellen”, aldus Gondrie.