Tijdens een dansavond van het 1050-jarige bestaan van Workum (Friesland), leerden Greet van der Pal (88 jaar) en Theo van den Elsen (91 jaar) elkaar kennen. Greet is daar geboren, Theo komt oorspronkelijk uit Beek en Donk en kwam hier via een collega op uitnodiging terecht.

Door Lydia Notz

In die tijd werkte hij in het beroemde gevangenis van Veenhuizen bij de ‘Gestichtswacht van het Rijk.’ Dit was na zijn 3-jarige uitzending als militair naar Nieuw Guinea. Op 1 mei 1958 gaven zij elkaar het ja-woord voor de wet, op de Dag van de Arbeid.

Greet en Theo waren toen al meteen gek op elkaar. Via het trouwen voor de wet werd het bovendien mogelijk om in aanmerking te komen voor een woning, want dat was best lastig gezien de woningnood in die tijd. Het echtpaar woonde nog niet bij elkaar. Theo mocht zijn intrek nemen op een kamer bij een tante van Greet, terwijl Greet intern verbleef in het verpleeghuis waar zij werkte. Een jaar later trouwden zij op 13 juni voor de kerk en konden zij 2 kamers met gebruik van de keuken bemachtigen in het chique Statenkwartier van Den Haag, één straat bij de grens van Scheveningen vandaan.

Theo, die bijzonder sportief was, mocht daarvoor al via Justitie een 2-jarige sportopleiding volgen. Na zijn diplomering werd hij overgeplaatst naar de gevangenis van Scheveningen van waaruit hij op allerlei plaatsen als sportinstructeur werd ingezet. Met name aan voetballen was hij verknocht.

Back to the roots in Brabant

Van Den Haag verhuisden Greet en Theo naar een appartement op 3 hoog in Amsterdam. Alhoewel het er gezellig was, bleek dit geen ideale plek met 2 kleine kinderen en eentje op komst. Theo ontwikkelde in die periode gezondheidsklachten waardoor hij niet meer als sportinstructeur voor Justitie mocht werken. In de Volkskrant zagen zij op een gegeven moment een advertentie bij Philips in Eindhoven in de bewaking. Het besluit was snel genomen: een verhuizing naar Best, want hier werden toen veel woningen gebouwd. Het gezin kon haar intrek nemen in een heel huis voor zichzelf en Theo was blij dat hij weer in Brabant was, vlakbij bij zijn familie.

Sport bleef de passie

Theo bleef gepassioneerde sporter. Op verzoek van Philips werd hij voetbaltrainer voor het personeel van Philips in zijn vrije tijd. Ook een deel van de werktijd mocht hiervoor gebruikt worden, zelfs met een busje dat Philips speciaal ter beschikking had gesteld. In Best gaf Theo later zelfs op zondag ochtend voetbaltraining aan vrouwen en ook hun dochter werd door hem getraind. En Greet? Zij moest er aanvankelijk aan wennen om ver weg te wonen van haar familie. Vanuit het westen kon je nog eens gemakkelijk even op en neer naar Friesland, dat was hier wel anders. Maar ook zij vond haar draai wel in Best met een aantal leuke hobby’s zoals schilderen.

’Zij is zo’n eerlijke vrouw’

Op de vraag wat beiden zo leuk vinden aan elkaar antwoordt Theo: “Ik heb nog nooit een vrouw ontmoet die zo eerlijk is als Greet.” Greet kijkt Theo liefdevol aan en “vindt Theo een fijne en gezellige man. Wij hebben het altijd goed gehad samen, wij zijn denk ik makkelijk en wij gunnen elkaar iets op zijn tijd.”

Greet probeert zo vaak mogelijk bij Theo te zijn, aangezien hij sinds een tijdje in Nazareth woont. “Het is hier een fijn ‘hotel’ en ze zijn allemaal zo aardig”, sluit Theo af.