Levensloopbestendig wonen, wat verstaat het Gehandicapten Platform Best hier nu eigenlijk onder? Wonen in een huis of appartement dat, bij het optreden van een beperking, bewoners met minimale kosten voor aanpassingen in staat stelt in hun huis te kunnen blijven wonen.
Globaal betekent dit dat in alle ruimtes de loopruimte minimaal 90 cm breed is en dat alleen noodzakelijke drempels aangebracht zijn (buitendeuren en afscheiding natte ruimtes) en dat deze drempels nergens hoger zijn dan 1,5 cm. Voor de badkamer geldt dat ook daar alle loopruimtes minimaal 90 cm zijn en dat er een inloopdouche zonder verhoogde douchebak aanwezig is. Bovenstaande betekent dat een dergelijke woning met minimale aanpassingen geschikt gemaakt kan worden voor mensen, die slecht ter been worden en gebruik moeten gaan maken van een rolstoel of rollator. In de badkamer kunnen beugels en een douchezitje aangebracht worden. Voor het toilet kan een losse toiletverhoging een oplossing geven. Een traplift kan later bij huizen met meerdere etages geïnstalleerd worden. Voor nieuwbouw zijn de bouwkosten niet hoger; het is de uitdaging voor de architect om bij het ontwerp bovenstaande richtlijnen in acht te nemen. De bouw, zoals boven beschreven, betekent niet dat er nooit meer uitgebreide aanpassingen nodig zijn. Het hangt af van de mate van beperking, die iemand krijgt.
Kostenbesparing
Voor een levensloopbestendig bouwontwerp is het nuttig om rekening te houden met het voorzien van voorbereidende elementen op het gebied van toegankelijk zijn van de woning. Denk aan het gebruik van een deurdranger met tijdsvertraging voor het sluiten van de deur.
Het Gehandicapten Platform Best pleit voor het opnemen van de eisen voor levensloopbestendig bouwen in de gemeentelijke bouwvoorschriften. Het betekent dat kostenbesparing voor uitvoering van de WMO aanzienlijk kunnen zijn. Voor particulieren wordt geadviseerd om, voor de bouw van een eigen woning, levensloop bestendigheid op te nemen in hun eisenpakket.