Bijna 2.000 Nederlandse scouts vertrekken in augustus naar Zuid-Korea om deel te nemen aan de World Scout Jamboree, het grootste internationale Scoutingkamp ter wereld dat eens in de vier jaar wordt gehouden. Hier komen ruim 50.000 scouts uit meer dan 150 verschillende landen samen van 1 tot en met 12 augustus voor een onvergetelijke ervaring. Uit Best nemen drie jeugdscouts deel aan de World Jamboree: twee van Scouting Oud Best en één van Scouting Frama.

Door Theo Louwers

Pleun van Haaren is een van de jeugdleden, die meegaat. Cindy van den Berg, Evi van de Louw en Marloes Renders namen al eerder deel aan een World Jamboree. “Je mag als jeugdscout, leeftijd van 14 tot en met 17 jaar, maar een keer deelnemen aan een World Jamboree”, legt Marloes Renders uit. “Cindy, Evi en ik gaan mee als staflid.”

De 1250 jeugddeelnemers vormen samen met 700 vrijwilligers de Nederlandse afvaardiging voor de World Scout Jamboree in Zuid-Korea. Alle jeugddeelnemers zijn ingedeeld in 35 troepen. Elke troep heeft een eigen naam en logo en bestaat uit 36 scouts en 4 begeleidende stafleden.

Voorbereiding

De aanzet op de World Jamboree startte al in oktober 2020. Als voorbereiding worden er kennismakingsweekenden gehouden om de scouts voor te bereiden op deze bijzondere reis. “In de voorbereidingsweekenden is eerst het kennismaken belangrijk, maar ook het leren van elkaar, het samen voorbereiden, de normen en waarden en het samenleven met andere culturen staan op het programma”, aldus Cindy van den Berg. “Ook maken ze in de voorbereiding al kennis met de Zuid-Koreaanse cultuur en gebruiken, zodat ze zich tijdens de reis door Zuid-Korea ook prima weten te redden. Uiteraard is er genoeg gelegenheid om elkaar goed te leren kennen, zodat ze als hechte vriendengroep op reis gaan.”

Sollicitatie

De stafleden hebben zich via een sollicitatieprocedure gemeld voor de World Jamboree. “Om de jamboree te promoten en de doelgroep te bereiken hebben we door het hele land presentaties gehouden”, zegt Marloes Renders. “In coronatijd hebben we gebruik gemaakt van YouTube, webinars en dergelijke. Ambassadeurs maakten jongeren enthousiast. Vooral de persoonlijke verhalen deden het goed bij de presentaties. We hebben dit jaar meer Nederlandse deelnemers dan ooit. Ik denk dat Zuid-Korea onder de jeugd populair is.”

Voor- en nareis

De deelnemers maken ook een voor- en nareis. Pleun van Haaren moest het geld voor de reis zelf bij elkaar sparen. “Mijn opa is kok. Met hem heb ik zakjes met loempia’s gemaakt en die verkocht. Het is lekker en ik heb er iets voor gedaan om mee te kunnen. Verder heb ik gewerkt om het geld bij elkaar te krijgen.”

Pleun kijkt ook naar de reis die om de jamboree heen is georganiseerd. “Om de cultuur van het land te leren kennen en aan activiteiten deel te nemen maken we ook een reis om de jamboree heen. We gaan dingen doen die door de deelnemers zelf zijn aangegeven. Het moet een balans worden tussen cultuur en activiteiten. Wij gaan bijvoorbeeld bij Koreanen thuis slapen om aan het gezinsleven deel te nemen.”

Evi van de Louw nam eerder deel aan de jamboree in Japan. “Ik vond de ervaring bij mensen thuis het hoogtepunt van de reis.”

Sfeer

De deelnemers en staf vinden de sfeer op de jamboree zelf geweldig. Cindy van den Berg: “De voertalen zijn Engels, Frans en Koreaans. Toch is de sfeer heel open, je leert elkaar kennen en de cultuur ervaren. Eten verbindt, je hebt dan meteen een gespreksonderwerp. Ieder land verzorgt een presentatie en heeft een eigen foodhouse. Nederland maakt bijvoorbeeld stroopwafels. Scouting is de grootste jeugdorganisatie van Nederland. Als je eenmaal binnen bent, blijf je hangen. Het is een hechte groep en iedereen kan zichzelf zijn.” In het hemelvaartweekend zijn de Nederlandse deelnemers samen geweest in Ommen.