Jan van der Looij droeg de afgelopen 25 jaar als vrijwilliger in veel verschillende functies bij aan Odulphusparochie Best. Hij was actief als lid van het kerkbestuur, maar schroomde niet om ook daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken. ”Ik ben een echte Bestenaar en overal bij betrokken, dan weten ze je wel te vinden.”

Door Theo Louwers

Na de onlangs gehouden kerkdienst had pastor Dré Brouwers een mededeling. Hij riep Jan en echtgenote Corrie naar voren. “Ik was totaal verrast en had er geen idee van wat me te wachten stond”, kijkt Jan terug. “Ik ben dankbaar voor de huldiging, ik wist er absoluut niets van.” Jan kreeg een glazen karaf met de Odulphuskerk erop en twee wijnglazen met de namen Jan en Corrie.

Penningmeester

Jan begon in 1998 in de Odulphusparochie. “Ik nam toen de functie van Jan Moonen over die penningmeester was. Pastor Harrie Maas kwam hem dat persoonlijk vragen, omdat ze dringend iemand nodig hadden. “Ik had al ervaring met bestuursfuncties. Het penningmeesterschap zou maar zes uur per week vergen. In de loop van de tijd groeide dat uit tot heel veel uren, maar ik heb er geen spijt van. Ik ben een echte Besse en overal bij betrokken, dan weten ze je te vinden.”

Pastor Maas werd opgevolgd door Jos Verbraeken. Daarna kwam Vincent Blom en tot slot pastor Dré Brouwers.

Besturen

Naast het kerkbestuur trad Jan van der Looij toe tot veel andere besturen: Best Vooruit, Handmelken, Buurtvereniging Aarle, Kerkhofcommissie, Bouwcommissie, penningmeester SBO en Caritas, hij verzorgde mede de organisatie van de Carnevalsmis en de dienst van Nederlands Katholiek Thuisfront. Jan was eigenlijk een duizendpoot. “Ik ben een tevreden mens als ik iemand kan helpen”, zegt de 84-jarige.

Tijdens zijn werkzame leven werkte Van der Looij 40 jaar bij Rendac, waar hij als enige de titel van landelijke erkenning haalde en waardoor het bedrijf zelfstandig kon inkopen en hij installaties kon installeren en keuren.

Koninklijk

Jan van der Looij werd koninklijk onderscheiden in 2001 en in 2014 kreeg hij de pauselijke onderscheiding na de processiedienst op het Vuurdoornplein. Verder kreeg hij Den Echte Besserik en ’t Dulfke.