In het Hemelvaartweekeind waren de toernooitijgers van de jeugdschaakvereniging Best Moves in verschillende provincies in het land behoorlijk succesvol aan het schaken. Marit van Boxel behaalde de tiende plek op het Nederlands Kampioenschap D-meisjes. Roan Lenting speelde met mooi resultaat mee aan een volwassentoernooi, ter voorbereiding op zijn deelname aan het Europees Kampioenschap. Beide E-teams (2013) wisten zich te plaatsen voor halve finale van het Nederlands Kampioenschap. En Casper Deij werd de toernooikoning bij een Grand Prix toernooi door de moeilijkste groep te winnen.

Roan Lenting (9 jaar) had vorige maand het Nederlands Kampioenschap schaken voor de E-jeugd met zilver afgesloten. Gedurende het tweedaagse toernooi wist hij zeven keer te winnen en moest hij slecht tweemaal zijn meerdere erkennen. Hiermee behaalde Roan de tweede plaats en won hij naast een mooie grote beker ook een ticket voor deelname aan het Europees Kampioenschap, later dit jaar in Roemenië. Als onderdeel van zijn EK-voorbereiding zocht hij wedstrijdpartijen met lange speeltijden.

Roan deed 19 tot en met 21 mei mee aan het Open Kampioenschap van Utrecht. Dit OKU is een toernooi bestaande uit zes ronden, met een speeltijd van 1 uur en 50 minuten per persoon, per partij. Roan vertelt: ”Mijn jongste tegenstander was 15 jaar oud. De andere tegenstanders waren zeker 30 jaar of ouder. Mijn langste partij duurde wel 3 uur en heb ik met winst weten af te sluiten. Mijn eerste partij won ik erg snel. Zelfs zo snel, dat ik een prijs mocht uitzoeken voor de snelste winst van die ronde. Ik mocht kiezen tussen een fles wijn en een schaakboek van Jan Timman. Ik heb het boek gekozen!” Zaterdagochtend had Roan een bye. Roan: ”Het toernooi ging door, maar ik hoefde niet te spelen. Ik had zelf namelijk nog een belangrijke voetbalwedstrijd te spelen met de eerste klasse van FC Eindhoven. Ik ben ’s ochtends voetbalkampioen in Eindhoven geworden en ’s middags schaakte ik weer in Utrecht.” Uiteindelijk heeft Roan drie van de vijf partijen gewonnen en is hij 18de geworden.

Tiende op het NK

Marit van Boxel (11 jaar) mocht deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap D-jeugd (geboortejaar 2011). Dit kampioenschap werd gedurende drie dagen (18, 19 en 20 mei) gespeeld in Rijswijk. De dertig beste D-jeugdschaaksters uit heel Nederland namen het in negen ronden tegen elkaar op. Marit: ”Het was een erg leuk toernooi. Ik heb veel nieuwe tegenstanders gehad. Ik ben trots op mijn vijf gewonnen wedstrijden. Drie keer ben ik teruggekomen van een achterstand en wist ik de partij te winnen. De top was tot aan de laatste ronde nog onbeslist. De laatste ronde werd ik ingedeeld tegen de uiteindelijke toernooiwinnaar. Ik heb mijn best gedaan, maar helaas kon ik het niet winnen van haar. Uiteindelijk ben ik op de tiende plek geëindigd.”’

Toernooiwinnaar

Casper Deij (12 jaar) reed op donderdag 18 mei helemaal naar het Noord-Hollandse Purmerend om daar aan een Grand Prix toernooi mee te doen. Casper: ”In 2019 heb ik ook aan dit toernooi meegedaan. Toen was het mijn allereerste officiële schaaktoernooi. Ik werd destijds ingedeeld in de laagste groep en die wist ik te winnen. Nu, vier jaar later, had ik wat naar mezelf te bewijzen. Ik werd ingedeeld in de hoogste (van de dertien) groep. We speelden alle acht één keer tegen elkaar en we waren goed aan elkaar gewaagd. Tot aan de laatste ronde was de top onbeslist. Mijn laatste partij was spannend en won ik. Met 5 uit 7 winstpunten won ik de eerste groep. En daarmee won ik het gehele toernooi. Ik ben super trots op mijn beker met de tekst ‘toernooikampioen’ erop. Als toernooiwinnaar heb ik ook nog een professionele schaakklok gewonnen. Dit toernooi heb ik op mijn naam geschreven!”

Twee succesvolle teams

Zondag 28 mei werden de Brabantse teamkampioenschappen E-jeugd gespeeld, in Soerendonk. Best Moves had twee teams van ieder vier spelers. Ze moesten het opnemen tegen de twee jeugdteams van ESV (Eindhoven) en HMC (Den Bosch).

Voor Best Moves 1 speelden: Damir, Vincent, Arya en Xiuhe en voor Best Moves 2: Sasha, Aarav, Aisha, Aurora en Cidalia. Meteen in de eerste ronde schaakten beide Best Moves tegen elkaar. Het eerste team won met 4-0 van het tweede team. In ronde 4 moest Best Moves 1 tegen ESV1. Vincent vertelt: ”Ik kreeg als tegenstander van ESV een meisje tegen wie ik al vaker had gespeeld, maar nog nooit van had kunnen winnen. Nu lukte het me om de partij remise te maken en wonnen we met 2,5 tegen 1,5 van ESV1. De ronde daarna schaakten we tegen ESV2 en dat team wisten wij met 4-0 te verslaan. Alleen HMC1 was te moeilijk voor ons.” Best Moves 2 speelde remise tegen ESV2. Aurora: ”Ik heb een schaakpartij gewonnen door de dame van mijn tegenstander te slaan. Dat vond mijn tegenstander niet leuk en hij gooide zijn koning om. Dat betekent dat hij had opgegeven!” Best Moves 1 werd tweede en Best Moves 2 eindigde knap op de vierde plek. Beide teams hebben zich hiermee geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap teams.