Daags na Dodenherdenking werd op het Dorpsplein de bevrijding van Nederland gevierd. Er waren veel Bestenaren naar het plein gekomen. Het bevrijdingsvuur werd ontstoken, Wheels was er met een twaalftal legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog en de muzikale inbreng werd vertolkt door Best Andrews Sisters. Het trio, dat met een jeep naar de kiosk werd gebracht, stal de show.
Door Theo Louwers
“Vrijheid is meer dan een feestdag. Meer dan een concept of plan. Vrijheid is dat ik dit schrijven mag en dat jij het lezen kan.” Zo begon burgemeester Hans Ubachs zijn speech tot de aanwezigen. “Bevrijdingsdag. Dag van de vrijheid. Vandaag voor de 78e keer, bijna een mensenleven lang. Vrede is niet vanzelfsprekend. Wij zien dagelijks beelden van veel mensen die op de vlucht zijn. Wij zien de meest gruwelijke geweldplegingen op mensen. Wat in Oekraïne gebeurt en de terreur die wij kennen uit de Tweede Wereldoorlog liggen dicht bij elkaar. Weerzinwekkend en barbaars. Maar ook dichter bij huis liggen gevaren op de loer. Discriminatie, het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen, de coronatijd heeft gevoelens die er langer lagen van wij tegen zij negatief versterkt. Om hiervoor het juiste kompas te hebben zullen wij lering moeten trekken uit ongetwijfeld één van de belangrijkste lessen die de strijd tegen het nationaalsocialisme ons heeft geleerd: Durf te benoemen en durf te ageren. Het verzwijgen van openlijke misdrijven tegen de menselijkheid en het discrimineren van anderen, mag natuurlijk nooit onbesproken blijven. Juist nu mogen wij onze opgave voor de vrijheid, zowel individueel als gezamenlijk, niet verzaken. Naar de toekomst kijken en de brug over te gaan naar de vrede, betekent dat wij het verleden moeten kennen. Om onze toekomst in vrijheid aan te kunnen. Als er geen besef van onvrijheid is, kan er geen besef zijn van de kostbare waarde van vrijheid, die immers nooit vanzelfsprekend is.”
Bevrijdingsvuur
Marc van Schuppen opende namens het Comité Herdenkingen Best de ceremonie. Ook dit jaar nodigde het Comité 4 en 5 mei Wageningen atletiekvereniging Generaal Michaëlis uit om het bevrijdingsvuur op te halen en naar Best te brengen. Een groep van twintig lopers liep een tocht van 120 kilometer. Zij vertrokken om 0.30 uur vanuit Wageningen en brachten het vuur naar Best.
“We hebben een hele goede tocht gelopen”, sprak loper Ronnie van Dortmont. “Vannacht hadden we goed weer, maar in Den Bosch regende het. Nu is het prachtig weer, we hebben genoten.”
Burgemeester Hans Ubachs nam het bevrijdingsvuur in ontvangst om hiermee het vuur in de bevrijdingsschaal aan te steken. Daarna werden vredesduiven losgelaten. ‘Vrijheid deel je met elkaar’, stond onder de schaal te lezen. Het bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid.
Hoorspel
Tijdens de ceremonie brachten twee leerlingen van de vakklas van Amy Beekmans een hoorspel situatie. De tekst is van Susanne Gondrie. Het thema van het hoorspel sloot aan bij bevrijdingsdag.
Twee acteurs uit de vakklas van Musicals’sCool! Vertolkten het verhaal. Milan Marechal (17 jaar) zit al sinds dat hij 7 jaar is op musicalles bij Musical’sCool! Momenteel doet hij audities voor verschillende toneelopleidingen in Nederland. Eline Moers (14 jaar) zit ook al 7 jaar bij Musical’sCool! en speelde al veel mooie rollen in de producties. Milan en Eline speelden begin april beiden een hoofdrol in de musical Froukje2.
Milan en Eline vertolkten de gevoelens van jongeren tijdens de herdenking en daarmee sloegen ze een brug van het verleden naar het heden. “Het is dan wel lang geleden, maar het leeft nog steeds. Er komen nog altijd boeken uit over wat mensen meegemaakt hebben in die oorlog. Verhalen uit de kampen, over het verzet, verhalen van oud-strijders. Ieder jaar zijn er minder mensen die het hebben meegemaakt, maar de overlevenden worden nog steeds geëerd en de slachtoffers worden overal herdacht.”
Foto’s: Marijke Vermeulen