Het project ‘GezondBest samen fit’ staat in het teken van Positieve Gezondheid. In het jaarprogramma waarin de vijfde groep dit jaar in februari is gestart, is de aandacht gericht op wat met gezondheid te maken heeft. Dus zeker ook gezond koken en eten!
Wat is dat precies, gezond? Kan dat dan ook lekker zijn... en betaalbaar? Als je weet wat minder gezond is en wat gezond en lekker is, dan is het niet zo moeilijk om ongezonde verleidingen te weerstaan! Hoe kun je alert zijn op wat je eet in een restaurant of op een feestje? In ons project ontdek je hoe je bewuste keuzes maakt die voor jou passen, wat je daarbij kan helpen en hoe het een gewoonte wordt die je vol kan houden. Maar niemand maakt altijd de keuze voor gezond. Het kan ook heel gezond zijn jezelf iets extra’s toe te staan. Ook dat is een keuze en helemaal oké! Weten is goed, doen is beter!
Vers bereid
Uit de groepen kwam de vraag te leren om ‘Gezond te koken’. Een mooie vraag, die door meerdere deelnemers in het project werd gesteld. Reden genoeg om binnen het project daar een mogelijkheid voor te bieden. We zijn hiermee aan de slag gegaan en na een toer door Best vonden we een geschikte keuken waar een gezelschap zou kunnen leren koken én gezellig eten. Want naast de groep die graag gezond wil leren koken, zijn er ook deelnemers die (om welke reden dan ook) niet meer zelf koken en ook graag genieten van een gezellige en gezonde maaltijd.
Onze wens om een combinatie te maken tussen ‘leren koken’ en ‘gast aan tafel’, kwam uit toen onze projectcoördinator, Wilma, in contact kwam met Belinda en Jolanda van ’t Voegske (voorheen De Voeg). In samenwerking met Desiree (Archipel) om ook het koken te begeleiden en stagiair Coen (Summa Voeding en Leefstijl) zochten we recepten uit en stelden zo een lekker en gezond driegangenmenu samen. Alle boodschappen werden als sponsoring om niet geleverd door EKOPLAZA Best, waarvoor onze hartelijke dank!
13 april was de primeur. Zes koks gingen aan de slag om een heerlijke maaltijd te bereiden. Alles werd vers bereid, heel wat snijwerk verricht. Heerlijke geuren van vers gemaakte soep, pesto, granola en gestoofde appeltjes in kaneel voor het toetje vulden de huiskamer. Klokslag 18.00 uur konden we met de gasten plaats nemen aan de gezellig gedekte tafels en kon ieder genieten van een heerlijk gezond driegangen diner. Lekker én gezellig eten, en dat is gelukt! Alle aanwezigen dank voor hun positieve inbreng.
Volgende editie 11 mei
De volgende editie is op donderdag 11 mei. De zes koks zijn aangemeld, er is nog plaats voor enkele gasten aan tafel. Wil je erbij zijn, dan vooraf even aanmelden: gezondbest.samenfit@gmail.com. Voor het jaarprogramma ‘GezondBest samen fit’ werken we aan de start van een nieuwe groep. Er is nog plaats. Aanmelden voor een kennismaking en meer info kan ook via bovenstaand mailadres.